Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: “Türkiye’nin en önemli sorunu terör, en güvenilir kurum polis”

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi tarafından her yıl gerçekleştirilen, “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması” 2017 yılı sonuçları açıklandı. Türkiye’deki gündemde olan, mevcut ve olası sorunları tespit etmek amacıyla yapılan araştırma 26 ilde 18 yaş üstü 1000 kişi ile yüz yüze  görüşülerek yapıldı. Raporun odak noktaları ise; siyaset, etnik yapılar, Türkiye ve sonuçları, ekonomi, dış politika, Kürt sorunu ve sosyo-kültürel sorunlar idi. Türk halkının en başat sorunu geçen yıl ile aynı; terör. Terörü takiben sırasıyla  FETÖ ile mücadele ve işsizlik geliyor.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve Prof. Osman Zaim ve Türkiye Çalışmaları Merkezi Müdürü Dr. Cihan Dizdaroğlu’nun katılımlarıyla 31 Ocak 2018’de bir basın toplantısıyla rapor basın ile paylaşıldı.

Türk halkının en önemli sorunu: Terör

Rapora göre Türk halkının 2017 yılındaki en önemli sorunu terör ve FETÖ ile mücadele. 2016 yılında yüzde 35 olan terör bu sene yüzde 6’lık bir düşüş yaşasa da yine en önemli sorunun başında yer alıyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yüzde 25,2’ye yükselen FETÖ ile mücadele bu yıl yüzde 18,1’lik oranda Türk halkının en önemli sorunu olarak yer almaktadır. Geçen seneye oranla yüzde 6’lık bir yükseliş gösteren üçüncü en önemli sorun ise işsizlik olarak rapora geçti.

1

En güvenilir kurum: Polis

Kurumlara güven geçen seneki sonuçlara göre farklı. Ankette “En güvenilir kurum hangisi?” sorusuna Türk halkı yüzde 62,3 oranında polis, yüzde 60,8 oranında jandarma cevabını verdi. İlk defa polis ve jandarma cevabı veren Türk halkının orduya güveni 2017 yılında bir artış gösterdi. Geçen sene yüzde 49,4 oy alan en güvenilir kurum Cumhurbaşkanlığı her ne kadar 2016 yılına göre  yüzde 7’lik bir atışla yükselse de bu yıl dördüncü sıraya geriledi.

2

“İYİ Parti Siyasi Boşluğu Kapatır”

Türkiye’de siyasi boşluk olup olmadığı sorusu sorulduğunda Ak Parti tabanından yüzde 24,9’luk bir siyasi boşluğun olmadığı cevabı gelse de HDP tabanından yüzde 69,4, CHP tabanından ise 69,2 oranında siyasi boşluğun olduğu yanıtı geldi. Siyasi boşluk olduğunu düşünen tabanın yüzde 45,6’sı da İYİ Parti’nin bu boşluğu dolduracağını düşünüyor. Parti’nin en çok oy alacağını düşünen parti ise yüzde 37,7 ile MHP.

Türkiye’nin dostu: Azerbaycan

Türkiye’nin dostu, müttefiki yine yüzde 67,8 oranla Azerbaycan oldu. Azerbaycan’ı takip eden ülkeler ise; yüzde 43,9 oranıyla KKTC ve yüzde 30,5 oranıyla Rusya Federasyonu oldu. Türkiye’nin dış politikadaki iş birliği sorulduğunda ise cevap yüzde 9,5’lik yükseliş ile Türki Cumhuriyetler oldu. Geçen sene Türkiye için tehdit oluşturan ülkelerin başında yüzde 73,3’lük oranla İsrail varken bu yıl yüzde 64,3’lük oranla ABD listenin başında yerini aldı.

3

Sosyo-Kültürel Açıdan: Türkiye

Sosyo-kültürel açıdan yüzdelik oranların düşük olduğunu gösteren raporda en dikkat çekici sonuç ise yüzde 69,9 oranında verilen yanıt; “tiyatroya gitmem” oldu. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman sosyo-kültürel sonuçları değerlendirdi. Türk halkı kitap okumak, tiyatroya gitmek veya sinemaya gitmek yerine zamanının büyük bir bölümünü televizyon (yüzde 44,8’i günde 1-3 saat arası) ve sosyal medya (47.7’si 1-3 saat arası) karşısında geçirdiğini söylüyor. Oluşmasını ve çıkmasını istemediği sonuçların çıktığını söyleyen Kahraman, bu sonuçların teknolojinin gelişmesiyle bir ilgisi olmadığını belirtti. Teknolojinin gelişmiş olması toplumsal ilerlemenin de bir uzantısı olduğunu düşünen Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman teknolojisi Türkiye’den daha gelişmiş olan ülkelerin sosyo-kültürel anlamda daha yüksekte olduğunu söyledi.

 

Sonuçlar İyimser

Referans olarak da raporun akademik ve basın tarafından kullanıldığını belirten Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Zaim, polis ve jandarmaya olan güvenin artış gösterdiğini söyledi ve ekleyerek “Geçen sene darbe girişimin ardından çok kötümser bir havanın vardı . Bu sene toparlanmış görünüyor.” dedi. Vatandaşa hükümet politikalarını, ekonomiyi, iç ve dış siyaseti sorduğumuzda hükümet politikalarını benimseme yönünde cevaplar olduğunu söyleyen Zaim, insanlar üzerindeki karabulutların dağıldığını söyledi.

En az güvenilen kurum: Medya

En az güvenilir kurum ise yine medya oldu. 2012’den beri yapılan anketlerde listenin hep en sonunda medyanın yer aldığını söyleyen Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın Ak Parti tabanının fazla olmasından ve medyanın bir kısmının iktidara yakın durmasından dolayı doğan çelişkinin doğru olmadığını söyledi ve ekleyerek, “Medyanın verdiği bilgi veya verinin Türk halkı için doğru olmadığı belki yoruma fazla açık olduğu düşünülebilir.” dedi. Medya geçen sene yüzde 15,1’lik bir orada olan medya bu sene yüzde 20’lik bir artışla 35’e ulaşsa da anketin sonunda yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.