Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’den sonra AB ülkeleri de yaz saati uygulamasından vazgeçmeyi tartışıyor

Strasbourg’da Avrupa Parlementosu’nda toplanan vekiller saat değişikliği ile ilgili olarak kapsamlı bir yeniden değerlendirme talebinde bulundu. Yapılan oylamada 153 hayır teklifine karşı, 384 vekilin evet oyuyla bu konuda AB Komisyonu’ndan yaz saati uygulamasının yeniden düşünülmesi ve yeni bir teklif hazırlanmasının talep edilmesi yönünde bir sonuç ortaya çıktı.

1

Son yıllarda pek çok Kuzey Avrupa ülkesi birliğin bütününde uygulanan yaz saati uygulamasını terk ederek ülkelerine uygun olan saati tercih etmek istiyorlar. Bu ülkeler arasında Polonya, Finlandiya, İsveç ve Litvanya bulunmakta.

Trafik kazaları ve uyku sorunları artıyor

Oylamada evet yönünde tercihte bulunan vekiller, var olan yaz saati uygulamasının insan sağlığını olumsuz etkilediği yönünde veriler olduğunu belirttiler. Teklif önergesini getiren Avrupalı çevrecilerden Karima Delli, yaz saati uygulamasına dayanak olarak gösterilen enerji tasarrufu gerekçesinin inandırıcı olmadığını belirtti. Delli ayrıca, yaz saati uygulaması değişikliği yapıldığında ciddi uyku sorunları ve trafik kazaları yaşandığını belirterek bu sorunların ciddiye alınması gerektiğini ifade etti.

Karima Delli
Karima Delli

Piyasaların uyumlu hareket edişi ve yaz saati uygulaması

Şu an yürürlükte olan yaz saati uygulaması 2001 yılında tüm AB ülkelerinde ortak zaman belirlemek için başlatılmıştı. Enerji tasarrufu dışında esas amacın piyasaların eşgüdümlü ve uyumlu hareket edebilmesi olduğu biliniyor.

Teklifi değerlendirecek olan AB Komisyonu ise bu konuda adım atmakta isteksiz duruyor. Ancak uzmanlar bu değişikliğin Komisyon’dan ziyade üye ülkelere bırakılması durumunda piyasaların işlemesinde büyük sorunlar çıkabileceği görüşündeler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.