Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü mimar ve müteahhit Erol Tabanca’nın Türkmenistan’da zirveye çıkışı ve orayı terk edişinin öyküsü

27 Şubat’ta Türkmenistan basınında, Türkiyeli yapı şirketi Polimeks’in Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’tan Hazar Denizi kıyısındaki liman şehri Türkmenbaşı’na kadar yapılması planlanan otobanın yapımının durdurulacağı ile ilgili bir habere yer verildi.

Yolun yapımının durdurulmasının sebebi, Türkmenistan hükümetinin yolun yapım masraflarının müteahhitlik şirketi Polimeks tarafından karşılanmasını istemesi. Hükümet şirkete, yapım masraflarını karşılamasını, kendilerine ödemenin daha sonra elde edilecek gelirlerle yapılacağını beyan etti. Polimeks şirketinin, ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan Türkmenistan hükümetinden daha önce gerçekleştirdiği büyük çaplı projelerden de alacağı olduğu söyleniyor.

turkmenabad-su-aritma-slider-01

 

Türkmenabad Su Arıtma Tesisi

Bne IntelliNews’te yer alan habere göre, bunun üzerine Polimeks şirketi yönetim kurulu başkanı ve ortağı Erol Tabanca, şirketin Türkmenistan ile ortaklığını durdurma ve Orta Asya’dan ayrılma kararı aldı. Fakat Türkmenistan resmi görevlileri Tabanca’nın bir uçakla Türkmenistan’dan ayrılmasını engellemeye çalıştı. Tabanca, şirket ile Türkmenistan hükümeti arasındaki sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmede hatalar yapmak ve ülkeden kaçmaya çalışmakla itham edildi. Tabanca’nın ülkeden çıkmasına izin verilmemesi sırasında, korumaları ile Türkmen güvenlik güçleri arasında ufak çaplı bir arbede yaşandı. Kavga Aşkabat Belediye Başkanı’nın müdahalesiyle sona erdi. Tabanca, yakın bir gelecekte dönme sözü vererek Türkmenistan’ı terk etti.

Bazı analistler, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattının 10 milyar dolarlık Türkmenistan bölümünün yapım aşamasında olmadığı ve devasa büyüklükteki Galkynysh Gaz Sahası’ndan Afganistan sınırına ulaşılabileceği ile ilgili şüphelerinin olduğunu belirtiyor.

Türkmenistan hükümeti bütçe açığını toparlayabilmek için birçok önlem almaya ve yeni uygulamaları devreye sokmaya çalışıyor. Ülkenin ekonomik zorluklar bu kadar aleniyken Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un aşırı harcamaları daha fazla dikkat çekiyor.

polimeks türkmenistan

Guinness Rekorlar Kitabı’na giren havuz ve fıskiye kompleksi

Erol Tabanca kimdir?

Erol Tabanca, Türkiye’nin en büyük yurtdışı müteahhitlik şirketlerinden biri olan Polimeks’in yönetim kurulu başkanı ve diğerleri Cem Siyahi ve Abdullah Gözener olmak üzere üç ortağından biri. 1992’de Türkmenistan’a giderek oradaki yatırım fırsatlarını keşfeden Erol Tabanca iki ortakla birlikte 1995 yılında Polimeks şirketini kurdu. Tabanca ayrıca, Türkmenistan’da Bayındırlık Bakan Yardımcılığı ile başkent Aşkabat’ın baş mimar yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Polimeks, Türkmenistan’da inşaatını yaptırdığı mimari yapıların malzemelerini Türkiye’den ihraç ederek Türkiye’ye döviz girişi sağlayan bir şirket. Polimeks’in yaptığı “Bağımsızlık Anıtı” ve “Tarafsızlık Anıtı” isimli eserler Türkmenistan parası Manat’ın üzerinde resmedilmekte. Polimeks, inşaat sektörünün önemli yayınlarından “Enginnering News Record (ENR)” dergisi tarafından “En büyük 225 Uluslararası Müteahhitlik Firması” sıralamasında 56’ncı sırada gösterildi. Şirket, devasa büyüklükteki kongre merkezinden, teknoloji merkezine ve çimento fabrikasına olmak üzere Türkmenistan’da birçok yatırım gerçekleştirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.