Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali Ekber Yıldırım: “Tarım ürünleri ithalatını dış politikada bir araç olarak kullanıyoruz”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı dış ticaret verilerine göre, 2018 yılının ilk üç ayında ithalattaki artış oranı yüzde 12,7 olurken,  en büyük artış ise tarım ve hayvancılıkta gerçekleşti. 2018 yılının ilk üç ayında, kırmızı et ithalatında yüzde 675, canlı hayvanda yüzde 142, buğdayda yüzde 148’lik artış oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre koyunda 48 katlık artış gerçekleşirken, mısır ithalatı ise 10 kat arttı.

Tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım, bugün “Tarımda ithalat patladı, bağımsızlık tehlikede’’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

1

Dunya.com sitesinde yayınlanan yazısında, ithalat rakamlarıyla ilgili detaylı bilgiler veren Ali Ekber Yıldırım ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Gerçekleştirdiğimiz söyleşide, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, “kendi gıdasını üretemeyen hiçbir devlet bağmsızlıktan söz edemez’’ cümlesine katıldığını belirten Yıldırım, “bu ithalat rakamlarıyla Türkiye ne kadar bağımsız?’’ sorusunun önemli olduğunu belirtti.

2

Medyada, ihracatta gerçekleşen yüzde 7,7’lik artış büyük rekor olarak yer alırken, ithalat yönünün pek görülmediğini belirten Yıldırım, ithalattaki artışın daha yüksek olduğunu belirtti.

Yıldırım, “tarım ürünleri ithalatını dış politikada bir araç olarak kullanıyoruz’’ dedi. “Ticaret savaşlarının da etkisiyle, dünyada kendi üreticisini koruma politikaları uygulanırken, bizde tam tersi oluyor” diyen Yıldırım, konuyla ilgili şu örneği verdi: “Domates yasağını kaldıralım derken, Rusya’dan et, süt ve su ürünleri ithalatı yapacağız. Bizim özellikle süt ve su ürünlerine hiç ihtiyacımız yok. Bunu yaptığımızda kendi üreticimizi sektör dışına itmiş olacağız’’.

3

“Mevcut kaynaklarımızı ithalata ayırarak başka ülkelerin çiftçilerini destekliyoruz’’ diyen Yıldırım, “Türkiye’nin tarım potansiyeli, ciddi bir ihracatçı olabilecek güce sahip’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Ali Ekber Yıldırım ile yaptığımız söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.