Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya’da yedi cami kapatıldı, imamlar sınır dışı ediliyor

Avusturya hükümetinden yapılan açıklamada, ülkedeki yedi caminin kapatılması kararı aldıklarını belirtti. Hükümet, ülke dışındaki bazı dini gruplardan finans desteği alarak çeşitli faaliyetlerde bulunan imamları da sınır dışı edeceğini açıkladı.  

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Viyana’daki radikal milliyetçi bir Türk camisinin kapatıldığı, diğer altı camiyi yöneten Dini Arap Topluluğu adlı bir grubun da ülke içindeki varlığına son verildiği açıklamasını yaptı.

Kurz açıklamasının devamında, bu senenin başlarında Türk destekli camilerde çocukların İkinci Dünya Savaşı’nı ve Çanakkale Muharebesi’ni silahlar kuşanarak yeniden canlandırdıklarından bahsetti.

5b1a260466be5d1690bbb246

Başbakan Viyana’da gazetecilere verdiği demeçte, “paralel oluşumların, politik İslam’ın ve buna yönelik radikal eğilimlerin ülkemizde yeri yoktur” ifadelerini kullandı.

Hükümet tarafından gerçekleştirilen bu kapatmalar, diğer nedenlerin yanı sıra, dini toplulukların yurt dışından fon almasını engelleyen 2015 yasalarına dayanıyor. İçişleri Bakanı Herbert Kickl, Avusturya’daki Türk camilerini denetleyen Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği’nin (ATIB), sayıları 40 civarındaki imamının ikamet iznini, söz konusu finansmanla ilgili kaygılar nedeniyle gözden geçirdiğini söyledi.

Kurz’un muhafazakar partisi, Aralık ayında aşırı sağcı politikalarıyla bilinen Özgürlük Partisi (FPÖ) ile bir hükümet kurmuştu. Seçim boyunca yapılan kampanyalarda sert göçmenlik kontrollerini destekleyen, İslamcı gruplara yönelik yasal kısıtlamalara yol açan çağrılarda bulunulmuştu. Hükümet geçtiğimiz günlerde ilkokullarda ve anaokullarında kız çocuklarının başörtüsü takmalarını yasaklama kararı alırken peçe üzerindeki mevcut kısıtlamaları da arttırmayı hedeflemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.