Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’da bir politikacı cinayeti daha: Milletvekili adayı, seçmenleriyle selfie çekilirken öldürüldü

Meksika’nın kuzeyindeki Coahuila eyaletine bağlı Piedras Negras şehrinden aday olan eski Belediye Başkanı Fernando Purón, rakip adaylardan biriyle yaptığı bir seçim tartışması sonrası, seçmenlerinden biriyle selfie çekilirken başından vurularak cinayete kurban gitti.

Geçtiğimiz Cuma CCTV kameralarına yakalanan cinayet anı, Meksika’daki politikacıların yüzleştikleri şiddet ve tehditleri tekrar gündeme getirdi.

Bir risk analizi danışmanlık şirketi olan Etellekt’in verilerine göre, Purón Meksika’da Eylül ayından beri öldürülen 112. politikacı.

1 Temmuz’da gerçekleşecek seçimlerde, Meksika yeni bir başkan seçerken, kongre üyelerini yenileyecek ve pek çok yerel hükümet pozisyonunu dolduracak. Bu nedenle uzmanlar, seçimlerden önce ülkede daha fazla politikacı suikasti yaşanabileceği ihtimalinden endişeleniyor.

Purón, Piedras Negras’da belediye başkanı olarak görev yaptığı sırada ölüm tehditleri alıyordu. Buna rağmen, cinayetin sebepleri hala belirsizliğini koruyor. Cinayetle ilgili çıkan haberlere göre; bölgede etkili bir suç çetesi olan Zetas, Purón’un varlığından hoşnutsuzluk duyuyordu.

Vanguardia gazetesine göre; ölümünden hemen önce yapılan seçim tartışmasında Purón, bir kez daha organize suçun karşısında olacağı sözünü vermişti. Purón yaptığı açıklamada; “suçtan korkmayarak, onu olduğu gibi göstererek suçla mücadele etmeye devam edersiniz. Ne yazık ki iktidardakiler, suç örgütleriyle mücadele etmek yerine olayların üstünü kapatıyor. Hatta bazı politikacılar, suçlularla iş birliği yapıyor” demişti.

Meksika’da yayımlanan Nexos dergisinin yayıncısı Esteban Illades, “politikacılar kendilerini sadece belli bir noktaya kadar koruyabilirler” dedi. “Şiddet o kadar yaygın ve sert ki, bir politikacının kaç tane koruma görevlisinin olduğu önemli değil.”

Şiddetin yoğun olduğu bölgelerde gerçekleşen pek çok cinayette uyuşturucu kartellerinden şüpheleniliyor. Ülkede neredeyse hemen her partiden siyasetçi saldırıya uğradı.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz hafta Meksika’da üç kadın politikacı daha cinayete kurban gitmişti.

Juchitan konsey temsilciliği için çalışan ve Kurumsal Devrimci Parti (PRI) üyesi olan Pamela Teran Pineda, Meksika Yeşil Parti Ekolojistleri (PVEM) Temsilcisi, yasama adayı Puebla Juana Irais Maldonado ve Şehir Halk Sağlığı, Çevre ve Eğitim Konseyi Temsilcisi Erika Cazares de cumartesi sabahı gerçekleştirdikleri bir kampanya sonrası öldürülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.