Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bülent Şık: “2017 yılının Mart ayında yurtdışına gönderilen ürünlerde klorprifos kalıntısına rastlandı”

Gıda Mühendisi Bülent Şık, bianet’te kaleme aldığı ‘’Tarım Bakanlığı Klorprifos Zehri Konusunda Ne Yaptığını Bilmiyor’’ başlıklı yazısında değerlendirdiği klorprifos peptisitinin zararlarını anlattı.

Bülent Şık, klorprifosun zehirli bir peptisit (gıda zehiri) olduğunu ve Avrupa Birliği ülkelerinde kullanımının yasakladığını belirtti. Şık, klorprifosun dünyadaki 12 tehlikeli kimyasaldan biri olduğunu ve özellikle çocuklarda sinir sisteminin gelişimine zarar veren bir madde olduğunun da altını çizdi.

Şık, Türkiye’de Tarım Bakanlığı’nın 2016’nın Nisan ayında klorprifos kullanımını yasakladığını ve piyasadaki tüm stokları toplatmak kararı aldığını ancak 2017 yılının mart ayında yurtdışına gönderilen ihraç ürünlerinde klorprifos kalıntısına rastlandığını ifade etti.

2015 yılındaki yasak kararından önce klorprifos kullanımının çok düşük olduğunu fakat yasak kararından sonra klorprifos kullanımının üst seviyelere çıktığını belirten Şık, bakanlık mevcut klorprifos stoklarının toplanmadığı gibi, piyasaya daha ucuz fiyata klorprifos verildiğini tahmin ediyor.

soundcloud linki: https://soundcloud.com/medyascopetv/bulent-sik-ile-klorprifos-uzerine-soylesi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.