Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’in ödüllü polisiye yazarının ilham kaynağı kendi işlediği cinayetler çıktı

Dört kişiyi öldürmekle suçlanan Liu Yongbiao, 23 yıl sonra ölüm cezasına çarptırıldı. Liu Yongbiao Çin’de edebiyat ödülü almış olan ünlü bir yazar.

53 yaşındaki Liu Yongbiao ve suç ortağı Wang Mouming; 20 yıl önce üç kişilik bir aileyi ve bir kiracıyı öldürmekle suçlanıyordu.

Liu Yongbiao cinayetlerin, polisiye türünde yazdığı romanlarına ilham verdiğini kabul etti.  Geçtiğimiz Pazartesi günü Huzhou Halk Mahkemesi, Liu ve Wang’i, hırsızlık ve cinayet suçlarından ölüm cezasına çarptırdı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında CCTV ile yaptığı bir röportajda Liu, cinayetlerin romanına ilham verdiğini söylese de roman karakterlerinin hiçbirinin gerçek hayatta işlediği cinayetlerle ilgili olmadığını savunmuştu. Çinli polisiye yazarı, cinayet işlemenin “ölmekten beter” olduğunu da söylemişti.

29 Kasım 1995’te, Liu ve Wang, sahibi oldukları pansiyonda kalan bir çifti, onların çocuklarını ve pansiyondaki bir başka kiracıyı daha çekiç ve sopalarla öldürmüştü. 22 yıl önce pansiyonda güvenlik kamerası bulunmadığı için cinayetleri kimin işlediği ortaya çıkarılamamıştı.

Geçtiğimiz Haziran ayında yeni genetik test teknolojisini kullanan polis, maktullerin bedenlerinde Liu’nun DNA kalıntısını keşfetti. Bu keşiften sonra zanlıyı bulmak için harekete geçen otoriteler, Çin’de 15’ten fazla vilayeti ziyaret etti.

60 bine yakın insanın DNA’larını kıyaslayan görevliler, ellerindeki DNA örneğiyle yakın bir eşleşmeye sahip bir aile buldular. Polis aileyle konuştuktan sonra şüphelerini Liu Yongbiao’nun üzerinde yoğunlaştırdı.

Birkaç ay sonra polis, Liu’yu soy kütüğünü çıkaracaklarını söyleyip kandırarak ondan biraz DNA örneği aldılar. Olaydan 2 gün sonra Liu evinde gözaltına alındı.

CCTV’ye konuşan Liu, aileyi zengin olduklarını düşündüğü için öldürmek istediğini söylemişti ancak maktullerden çaldıkları bir yüzük, bir saat ve 1.5 dolara yakın nakit para ile sınırlı.

Liu ayrıca işlediği cinayetlerin çok acımasız olduğunu, 100 kere ölmeyi hak ettiğini de belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.