Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hazar göl mü, deniz mi? Beş ülke Kazakistan’da Hazar’ın statüsünü belirleyecek

 

Hazar Denizi’ne kıyısı olan Rusya, İran, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan, Hazar Denizi’nin statüsünün belirleneceği “Hazar Denizi Zirvesi”nde bir araya gelecek. Zirve 12 Ağustos’ta Kazakistan’da düzenlenecek.

Rusya: “Ne deniz ne göl”

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Grigory Karasin, zirve öncesi yaptığı açıklamada, Hazar Denizi’ne özel bir statü verileceğini söyledi. Hazar Denizi’ne coğrafi ve hidrolojik özelliklerinden ötürü deniz veya göl statüsü verilmeyeceğini söyleyen Karasin, “Hazar Denizi, okyanuslarla bağlantısı olmayan bir su kütlesi, dolayısıyla deniz olarak görülemez” dedi. Karasin aynı zamanda Hazar Denizi’nin büyüklüğü, suyunun kimyasal yapısı ve suyun tabanının özellikleri nedeniyle göl olarak da kabul edilemeyeceğini söyledi.

b005f9068e96ff7c9bf17f00efd9a939

Ruhani de zirveye katılacak

İran Cumhurbaşkanı Ruhani de zirveye katılmak üzere Kazakistan’da olacak. Hazar’a kıyısı olan ülkeler arasında önemli anlaşmaların yapılması beklenen zirveye katılmanın yanı sıra Ruhani, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile de bir araya gelecek.

Hazar neden önemli?

Dünyadaki etrafı kapalı en büyük su kütlesi olan Hazar Denizi’ni dünyanın en büyük gölü olarak görenler olduğu gibi, Hazar’ın deniz olarak adlandırılması gerektiği de düşünülüyor. Zengin kaynaklara sahip Hazar’ın statüsü konusundaki anlaşmazlık, Sovyetler Birliği’nin dağılışından beri sürüyor.

39600158252_7d74f1fe05_b

 

Zirveden çıkacak karar, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Trans Hazar, Trans Anadolu ve Trans Adriyatik boru hatlarının kaderini etkileyecek.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ortaya çıkan Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan için Hazar Denizi özellikle önem taşıyor. Denize kıyısı olmayan bu ülkeler, taşıma, ticaret ve değerli kaynaklar için Hazar Denizi’ne muhtaç. Basra Körfezi kadar enerji kaynağı barındırmasa da, Hazar Denizi Ortadoğu için iyi bir alternatif olabilir. Statüsü için karar verilirse, yapılacak keşif projeleriyle birlikte bölgede hidrokarbon sektörünün yeniden hayata dönmesini bekleyebiliriz.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.