Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda mutfağının vazgeçilmezi avokadonun fiyatındaki rekor yükseliş, avokado hırsızlığında patlamaya yol açtı

Yeni Zelanda’da insanlar, kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelen avokadoya artan talepler yüzünden yükselişe geçen avokado fiyatlarından şikayetçi. Geçtiğimiz iki yılda düşük hasatlardan sonra yükselen fiyatlar sebebiyle, avokado bahçelerinde hırsızlık olayları gittikçe arttı ve ürün karaborsaya düştü.

Suç dalgasına karşı koymak için öfkeli bazı üreticiler aşırı önlemler almaya başladılar. Yeni Zelanda’nın en büyük şehri Auckland’da bir avokado bahçesinin etrafına çekilen dikenli tel yüzünden komşular, çocuklarının veya kedilerinin bu telden zarar görmesinden endişe duyuyorlar.
Yerel basında çıkan habere göre yakınlarda yaşayan bir komşu “birkaç tane avokado, bir çocuğun sağlığına değer mi?” diyerek bu tedbiri eleştirdi.

Yeni Zelanda Avokado’nun CEO’su Jen Scoular, hırsızların çoğunlukla “fırsatçı” olduklarını ve insanların zor durumda kalmasını kullanarak kolay para kazanma şansını tepmek istemediklerini söylüyor.

Meyve talebinin karşılanamamasıyla, resmi rakamlar yerel avokado fiyatlarının Mayıs ayında rekor kırdığını gösterdi. Ortalama avokado fiyatı geçen yıla göre yüzde 37 artışla 5 Yeni Zelanda doları yani 3.30 ABD doları oldu.

Çok sıkı olan biyo-güvenlik yasaları sebebiyle ülke avokado ithal edemiyor. Fakat yasalara saygılı Yeni Zelandalı girişimciler, kısa vadeli çözümlerle kendi eksikliklerini kapatmaya çalışıyorlar çünkü artık avokado için meyve bahçelerinde bekleme listeleri var.

Önce güvenlik

Bir ağaca yatırım yapanlar ise ayrıca bu ağacı nasıl en iyi şekilde koruyabileceklerini de düşünmek zorundalar. Auckland’ın Sandringham  banliyösünde yaşayan Bret Glazer, hırsızlık vakalarının artmasından sonra avokado ağacı için güvenlik sistemine 500 dolardan fazla para harcadı. 30 metrelik bir ağaç sezonda ortalama 500 avokado üretiyor, bu avokadoların çoğu Glazer tarafından komşularına, meslektaşlarına ve arkadaşlarına dağıtılıyor.
Nisan ayında Glazer’ın partneri; iki hırsızı, ağacın üst dallarına ulaşabilmek için taktıkları kanca şeklindeki uzun çubuğu ağaca takarken yakaladı.
Yeni Zelanda’nın Northland bölgesinde bir yetiştirici, geçen ay avokadolarının yüzde yetmişinin çalındığını ve 66 bin dolar zararı olduğunu ifade etti. Graham Burgess adlı yetiştirici, hırsızlığın anlamsız olduğunu çünkü meyvelerin hasattan aylarca önce toplandığını ve bu yüzden yenebilecek durumda olmadıklarını ve çöpe gitmeleri gerekeceğini belirtti.

Kuzey Adası’nın Hamilton şehrindeki The Plan Depot’un, bitki satışıyla ünlü bir acente, mağaza müdürü Andrew Grilli, son yıllarda avokadonun günlük yemeklerde kullanımının popüler hale gelmesiyle, talebin büyük ölçüde artmış olduğunu söylüyor. Avokado tostu, Yeni Zelanda’da, diğer ülkelerde de olduğu gibi, son yıllarda özellikle sağlıklı yaşamaya dikkat eden gençler arasında çok popüler bir yemek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.