Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’ten alternatif Nobel Edebiyat ödülü

Nobel Edebiyat Ödülü’nü veren İsveç akademisi, geçtiğimiz aylarda cinsel saldırı skandalı ile sarsılmış, akademi üyelerinden bazıları jüriden çekilmek zorunda kalmıştı. İsveç akademisi ise Nobel Edebiyat ödülünü “halkın güveni azaldığı” gerekçesiyle askıya almıştı. 2018 Nobel Edebiyat ödülü iptal edilmiş, 2019 yılında ise iki ödülün birden verilmesi planlanmıştı.

Nobel edebiyat ödülünün iptal edilmesinden sonra İsveçli kültürel figürlerin ve entelektüellerin kurduğu yeni bir akademi ortaya çıktı. “Yeni Akademi” olarak anılan bu oluşum, bu sene verilmeyecek Nobel Edebiyat ödülüne alternatif olarak kuruldu.

The Guardian’ın haberine göre, Yeni Akademi, uluslararası bir edebiyat ödülünün 2018’de verileceğini duyurdu ancak aynı zamanda edebiyatın demokrasi, açıklık, empati ve saygı ile ilişkilendirilmesi gerektiğini hatırlatmak için kurulduğu açıklandı.

“İnsan değerlerinin giderek daha fazla sorgulandığı bir dönemde, edebiyat, baskının karşıtlığı ve bir sessizlik kanunu haline geliyor. Artık dünyanın en büyük edebi ödülünün verilmesi düşünüldüğünden daha önemli”

Editör ve bağımsız yayıncı Ann Pålsson başkanlığında kurulan juri 47 edebiyatçının ismini, internet sitesinden oylamaya sundu. Finale kalan son dört isim ise dün akşam internet sitesi üzerinden açıklandı. Finalistler ise, son yıllarda ismi Nobel edebiyat ödülü ile sıkça anılan Haruki Murakami, “fantastik edebiyatın süperstarı” olarak nitelendirdikleri Neil Gaiman, Karayiplerin en seçkin yazarlarından Maryse Condé ve “sömürgeciliğin dünyayı nasıl değiştirdiğini ve etkilenenlerin miraslarını nasıl geri aldıklarını” romanlarına taşıyan Vietnamlı Kim Thúy oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.