Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da kilise skandalı: 3600’den fazla çocuk, yıllar boyunca tacize uğradı

Die Zeit ve The New York Times’ın gazetelerinin 12 Eylül Çarşamba günü paylaştıkları bulgulara göre, çoğunluğu 13 yaşın altındaki 3677 çocuk, geçtiğimiz 60 yıl boyunca Alman Katolik Kilisesi görevlileri tarafından taciz edildi. Uzmanlar, ayrıntıları 25 Eylül’de kamuoyuyla paylaşılacak olan bu şok edici raporun bile vahim tabloyu göstermekten uzak olduğunu söylüyor.

Katolik Kilisesi’nin dünya çapında çocuklara karşı işlediği suçlarla yüzleşme süreci devam ediyor. Alman Katolik Kilisesi’nin 1946 ve 2014 yılları arasında kaydettiği suçlar, 25 Eylül’de resmi bir raporla kamuoyuna sunulacaktı. Fakat rapor çoktan sızdırıldı. Raporun ayrıntılarını The New York Times ve Die Zeit gazeteleri 12 Eylül Çarşamba günü özet olarak yayımladı.

Rapora göre, 1946-2014 yılları arasında, 1670’ten fazla kilise çalışanı 3677 çocuk tacizi vakasına karıştı. Almanya’daki tüm kilise görevlilerinin %4,4’üne denk gelen bu sayı, büyük bir skandalı gözler önüne serdi. Her 6 taciz vakasından 1’inin tecavüz suçu olduğunu belirten Trier Piskoposu Stephen Ackermann, olayı “iç karartıcı ve utanç verici” olarak tanımladı.

“Gerçekler rapordakinden vahim”

Konuyla ilgili konuşan kriminoloji uzmanı Christian Pfeiffer, kilisenin olayı örtbas edebileceğini ve raporun yayımlanmasını engellemeye çalışacağını söyledi. Çocuk suçu vakalarıyla ilgili başta kendisiyle çalışmak isteyen ancak sonrasında diğer araştırmacıları engellemeye çalışan kilise yönetimini eleştiren Pfeiffer, şok edici raporun bile “resmin tamamını göstermediğini ve bağımsız olmadığını” belirtti.

Katolik Kilisesi’nin içinde bulunduğu kriz ve çocuklara karşı işlenen suçlarla yüzleşme süreci dünyanın dört köşesine yayılıyor. Almanya’dan önce, geçtiğimiz  ay, ABD’nin Pennyslvania eyaletinde de 300 rahibi, 70 yıl boyunca 1000’den fazla çocuğu taciz etmekle suçlayan bir rapor yayımlanmıştı. Keza Avustralya’da 1800 kilise görevlisinin 1980-2015 yılları arasında 4444 çocuk suçundan sorumlu tutulduğu bir başka rapor geçenlerde kamuoyuyla paylaşıldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.