Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Erhan Erkut : “Siyasi gerekçelerle ABD’ye bu parayı kazandırmayacağız açıklamasını doğru bulmuyorum; eğitimle siyaseti birbirine karıştırmamak gerekiyor”

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran geçtiğimiz gün yurtdışında yüksek lisans ve doktora eğitimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamaya göre ABD’ye yüksek lisans ve doktora eğitimi için öğrenci gönderilmesi sınırlandırılacak.

Eğitim-Bir-Sen’in toplantısında konuşan Safran aldıkları bu kararın gerekçesini şöyle anlattı: “Bunu çok reel bir rakam olarak görmüyoruz ve öğrenciler de rasyonel bir gelişim göstermiyor. Genelde birleşik doktora yaptırıyorlar, yani yüksek lisansları ve doktorayı birleşik yaptırıyorlar. Yüksek lisansları genel anlamda son derece basit tutuyorlar. Doktorada biraz sıkıyorlar. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerinde ABD tercih sebebini de araştırdık, mantıklı cevap bulamadık. Dünya sıralamalarına giren ilk 100’lerde yüzlerce üniversite var. Avrupa’daki üniversitelerin kalitesini de biliyoruz. Bu üniversitelerin eğitim ücretleri yok. Dolayısıyla bundan sonra biz Türkiye’nin dış politikalarında takip ettiği enlem ve boylam doğrultusunda öğrencilerimizi Avrupa ve Uzakdoğu’ya yönlendireceğiz. Bunun hem ekonomik açıdan hem de çocuklarımızın belki kültürel anlamda kendisi gibi olabilme ve kalabilme noktalarında daha faydalı olacağına inanıyorum.”

Konuyu Prof. Erhan Erkut değerlendirdi. Eğitimle siyasetin karıştırılmaması gerektiğini belirten Erkut, “Maliyet gerekçesiyle böyle bir karar alınmış olabilir. Ancak, ABD eğitiminin niteliksiz olduğu açıklamasını
talihsiz buldum” dedi.

Röportajın tamamı :

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.