Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore, Kanada’daki vatandaşlarını uyardı: Orada esrar içerseniz, buranın yasalarıyla cezalandırılacaksınız

Seul polisi, esrarın yasal hale geldiği Kanada’da okuyan 23 bin Güney Koreli öğrenciye, yerel kanunların uygulanması için nerede olduklarının bir önemi olmadığını hatırlattı.

Kanada geçen hafta, Uruguay’dan sonra esrarın yasallaştığı ikinci ülke oldu fakat Kanada’daki Güney Kore vatandaşları için esrarı denemek hâlâ bir tehlike gibi görünüyor. Güney Kore polisi, Kanada’daki vatandaşlarına bu yeni özgürlüğün bir parçası olmamalarını salık verdi. Korea Times’da yer alan habere göre, narkotik şubenin başındaki Yoon Se-jin, “Esrar içenler, içtikleri ülkede bu yasal olsa bile Kore yasalarına göre cezalandırılacak. Bir istisna olmayacak” uyarısında bulundu.

Güney Kore yasaları, nerede yaşadıkları dikkate alınmaksızın tüm dünyadaki Güney Kore vatandaşlarına uygulanıyor. Yani başka bir ülkede esrar içen bir Güney Kore vatandaşı, ülkesine döndüğünde 5 yıllık bir hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Güney Kore’de çok küçük miktarlar için bile ciddi yaptırımları olan uyuşturucu yasaları mevcut. Esrar içerken yakalanan ünlüler, medyanın gözleri önünde özür diliyor. Devlet, “uyuşturucusuz toplum” imajı için çalışıyor. 50 milyondan fazla kişinin yaşadığı ülkede 2015 yılında uyuşturucuyla ilgili 12 bin tutuklama yaşandı.

Kanada’dan dönen vatandaşları polisin nasıl bir teste tabi tutacağı ise henüz belirsiz. Hannam Üniversitesi Polis Yönetimi Bölümünden Prof. Lee Chang-Hoon, “Güney Kore yurt dışına giden herkesi gözleyemez. Fakat ellerinde belli insanların denetlenmesi için bir kara liste var. Polis daha çok Güney Kore’ye esrar getirilmesini önemsiyor ve yakın gelecekte bununla mücadele konusunda endişeli oldukları gözüküyor. Kaldı ki yargıçlarımız temkinli bir tavra sahip ve muhtemelen bu konudaki cezaları, özellikle de tıbbi amaçlarla kullanım söz konusu olduysa bireysel olarak değerlendireceklerdir” dedi.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.