Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan Nazi işgalindeki zararlar sebebiyle Almanya’dan 288 milyar euro istiyor

The Guardian’ın haberine göre Yunanistan, İkinci Dünya Savaşı’ndaki Nazi işgalinden ötürü Berlin’den 288 milyar euro talep ediyor. Atina’ya göre, Nazi işgali sırasındaki zararlar sonucu Yunanistan’ın modern kalkınması sekteye uğradı. Yunanistan tazminat talebinin takipçisi olacağını belirtirken, Alman hükümeti bu talepleri yanıtlamayı reddediyor.

Yunan Parlamentosu’nda Savunma ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ve aynı zamanda Londra Üniversitesi’nde hukuk profesörü olan Costas Douzinas “Bu psikolojik olarak hâlâ derinden hissettiğimiz bir konu ve bu konuyu ortaya koymaya kararlıyız” dedi.

Parlamentoda bir süredir partiler arası bir çalışma grubu ile İkinci Dünya Savaşı’ndaki Nazi işgalinin zararı ve Yunanistan’a bedeli araştırılıyordu. Buna göre, 1941 ve 1944 yılları arası yaşanan Nazi işgalinin tazminatı 288 milyar euro değerinde. Buna ek olarak, Nazilerin Yunanistan Merkez Bankası’ndan aldıkları 11 milyar euroluk ödenmeyen borç da gösteriliyor. Tarihçilere göre bu para, Nazilerin Afrika seferi için kullanıldı. Öte yandan, tüm bu zararların Yunanistan’da döviz ve ekonomik çöküntüyü tetiklediği ve insanların fakirleştiği belirtiliyor.

Douzinas ayrıca, daha önce tazminatların hep bireysel ölçekte araştırıldığını ancak ilk kez böylesi bir adımın atıldığını ifade etti. Yunanlar Nazilere karşı cesur bir direniş sergilemiş ancak bedeli ağır olmuştu. Sadece işgalin ilk yılında 40 bin kişinin açlıktan öldüğü belirtiliyor. Yunan direnişçilere karşı başlatılan seferde ise on binlerce insan daha öldü ve yine bu seferde 300 bin kişinin açlıktan öldüğü rapor edildi.

Yunanistan’ı yöneten Syriza partisinin AB Parlamentosu’ndaki temsilcisi Stelios Koulouglu ise Almanya’nın hiçbir zaman sorumluluk kabul etmediğini ancak tüm bu işgalin Yunanistan’ın modern gelişimini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Almanya ise, Polonya ve Yunanistan gibi ülkelerin bu taleplerini reddediyor ve 1960 yılında bu konunun kapandığının altını çiziyor. 1960 yılında Almanya, savaş tazminatı olarak Yunanistan’a bugünün rakamlarıyla 205 milyon euro ödemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.