Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, nakit para karşılığında Venezüela’nın en önemli petrol yataklarını elinde tutuyor

Washington Post’un haberine göre Rusya, son on yılda kredi ve kurtarma paketleri karşılığında, dünyanın en büyük petrol rezervini elinde bulunduran Venezüela’da en az beş petrol sahasının önemli bölümlerinde ve Karayipler’deki iki büyük petrol sahasında, en az 30 yıllık işletme hakkını elinde bulunduruyor.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun başarısız hükümetini iflastan kurtarmak için, Caracas’ta Venezüela hükümetiyle birlikte çalışan Rus danışmanlar bir yandan da, ülkenin dolar işlemleri üzerindeki ABD yaptırımlarından korunmak ve petrol ödemelerinin akışını sağlamak için hayata geçirdiği yeni bir dijital para birimi olan ‘petro’yu tanıtmasına yardımcı oluyor.

Maduro geçen yıl, ABD Başkanı Donald Trump’ın açık saldırı ve askeri müdahale tehdidine karşı, Venezuela’nın Rusya’nın yardımlarıyla kendisini bir “kale” haline getirdiğini söylemişti.

Rusya, Vladimir Putin’in kontrolünde, kendisini Ortadoğu’da büyük bir aktör, Asya’da siyasi bir ağırlığı olan ve giderek daha gelişmiş silahların küresel tedarikçisi olarak yeniden inşa etti. Venezuela’nın patronu olarak da Putin, yalnızca ABD’nin gözüne batmadı; ayrıca, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla Rusya’yı kaybettiği süper güç durumuna geri getiren adam olarak, ülkesinde itibar kazandı.

Council of the Americas and the Americas Society Başkan Yardımcısı Eric Farnsworth, Rusya’nın Batı Yarımküre’de siyasi bir karakol oluşturmasını “Stratejik bir galibiyet” diye değerlendirdi ve ekledi:

“Maduro rejiminin hayatta kalmasının Rusya’nın umurunda olduğunu düşünmüyorum. Putin’in amacı, Rusya’nın gücünü yansıtmak, Batı’nın dayattığı yaptırımlardan kurtulmak ve ABD için zorluklara neden olmak.”

Uluslararası Para Fonu, Venezuela’da enflasyonun 2018 sonuna kadar yüzde 1 milyonu geçebileceğini ve gayrisafi yurtiçi hasılasında üçüncü çeyrekte iki haneli sayılara düşüş yaşanacağını tahmin ediyor.

Yanlış yönetim, yolsuzluk ve yaptırımlar Venezuela’nın ekonomisini mahvetti ve petrol endüstrisinde kargaşa yarattı. Petrol üretimi eylülde günlük 1.4 milyon varile kadar düştü. Yüksek işsizlik oranı ile gıda ve ilaç kıtlığı nedeniyle milyonlarca Venezuelalı, komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı.

Maduro hükümetinin düşmesi durumunda, Venezuela’nın borcu Moskova’nın üstüne kalabilir. Böylece Rusya, Venezuela’nın petrol ve doğalgazı üzerindeki hak iddiasını, bu borçları kapatarak sağlamlaştırabilir. Fakat şimdilik Moskova, Venezuela’nın kurtulabileceğine inanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.