Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada’nın sığınma hakkı tanıdığı Suudi genç kadın Rahaf Muhammed el Kunun yeni hayatına başladı

Le Monde’un haberine göre; 18 yaşındaki Rahaf Muhammed el Kunun, kendisi için verilen uluslararası mücadele sonucunda ailesi ve ülkesinden kaçmayı başardı. Kanada hükûmetinin kendisine sığınma hakkı tanıdığını ve “çok mutlu” olduğunu belirten el Kunun, 12 Ocak’ta Toronto’ya vardı ve burada yeni hayatına başladı. Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland’in havaalanında bizzat karşıladığı genç kız, gazetecilere yorgunluğuna rağmen cesaretle ve gülümseyerek poz verdi.

Dışişleri Bakanı Freeland, “Rahaf çok uzun bir yolculuk yaptı, çok yorgun ve şu an için sorulara cevap vermemeyi tercih ediyor. Bana iklimden yakınsa da yeni evinde çok mutlu” dedi. Freeland, üstünde “Kanada” yazan bir ceket giyen ve “UNHCR” (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) şapkası takan el Kunun’un elinden tutarken “Kanada’ya vardığını Kanadalıların görmesini istediğini söyledi” diye ekledi.

Genç kız, Twitter üzerinden kendisini kabul eden ülke için sıcak bir mesaj yayınlarken diğerlerine dokundurmayı ihmal etmedi: “Bana sonunda yardım eden ülke Kanada oldu. Diğer ülkeler korktular, korkaklar!”

Kanada’da ilk işi kışlık kıyafet almak oldu

Rafah Muhammed, ailesinin fiziksel ve psikolojik şiddetinden kaçmak istediğini dile getirmiş, ailesi ise bu iddiaları reddetmişti. El Kunun ayrıca, İslam dinini terk etmeye niyet ettiği için de ülkesinde tehlike altında olduğunu söylemişti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, hızlıca kendisine sığınma hakkı tanıyınca yola çıkan el Kunun’a Kanada’dan önce Avustralya da bu hakkı tanımayı düşünmüştü.

El Kunun meselesiyle, Toronto’da bulunan mülteci derneği Costi ilgilendi. Rahaf el Kunun, derneğin Agence France-Presse’le paylaştığı bilgiye göre, cumartesi öğleden sonra kışlık kıyafetler almak için alışverişe çıktı.

Dernek sorumluları, önümüzdeki günlerde sürekli ikamet edeceği bir ev aramadan önce, banka hesabı açmak ve diğer idarî işleri halletmek için el Kunun’a yardımcı olacak. Bu süreçte genç Suudi kadını bir grup görevli, gece ve gündüz koruyacak.

Din değiştirmek istedi, ailesinin ve hükûmetin şiddetine uğradı

Rahaf Muhammed el Kunun, geçtiğimiz hafta uluslararası bir mücadele sonucunda sığınma hakkı kazandı. Twitter üzerinden endişe dolu mesajlarını paylaşan el Kunun’un çabaları önce sonuçsuz kalmıştı. Ülkesini terk ettiği takdirde öldürüleceği tehditleri aldığını ileri süren el Kunun, UNHCR’ye İslam dinini terk etmek istediğini söylemişti. Bu sebeple, ülkesine iade edildiği takdirde “ciddi tehlike altında” olacağını ifade etmişti. Avustralya yolundaki el Kunun, ailesini atlatıp Kuveyt üzerinden Bangkok’a ulaştığında çoktan tutuklanmıştı.

Taylandlı yetkililer, uluslararası seferberlik sonunda el Kunun’u sınır dışı etmekten vazgeçti ve UNHCR görevlileriyle havaalanını terk etmesine izin verdi. UNHCR, Twitter hesabı üzerinden “Rahaf’ın Kanada’ya varışını ve Kanada hükûmetinin ona koruma ve uzun süreli sığınma hakkı tanımasının” memnuniyet verici olduğunu paylaştı. Kanada Dışişleri Bakanı Freeland “Başbakanın [Trudeau] ifade ettiği gibi; Kanada, dünyada insan haklarının savunulmasına inanıyor ve kadın haklarının insan hakları içinde yer aldığını düşünüyor” dedi.

Gel gelelim, Kanada’nın bu kararı geçtiğimiz yazdan beri Riyad ve Ottava arasında devam eden diplomatik ilişkilerde yeni bir krize sebep olabilir. Suudi Arabistan, ağustos ayında Kanada Büyükelçisini sınır dışı etmiş ve ülkeye yaptıkları tüm yatırımları ve ikili ticarî ilişkileri dondurmuştu. Suudilerin bu kararına, Ottava’nın insan hakları çağrısı yapan bir tweet’i sebep olmuştu. Söz konusu tweet’te, eşi ve çocukları Quebec’te sığınmacı olarak bulunan hapisteki blogcu Raef Badaoui’nin kız kardeşi Samar’ın tutuklanması eleştiriliyordu.

Suudi Arabistan, kadın hakları konusunda dünyanın en katı ülkelerinden biri. Suudi kadınları, kendileri üzerinde söz hakkı sahibi olan ve önemli kararları kendilerinin yerine alan bir erkeğe (babaları, eşleri veya bir başkası) resmî olarak itaat etmek zorundalar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.