Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Unasur’un sonu Prosur’un başlangıcı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque, pazartesi günü yaptığı açıklamada Güney Amerika ülkelerinin, şu anda gittikçe izole olan Venezüela’nın etkisi altındaki Unasur’un yerine yeni bir bölgesel blok arayışında olduğunu söyledi.

Güney Amerika Uluslar Birliği ya da Unasur, on yıl önce Venezüelalı eski sosyalist lider Hugo Chavez tarafından oluşturuldu. Amacı, ABD’nin bölgedeki etkisini zayıflatmaktı. Ama Chavez’in halefi Başkan Nicolas Maduro’nun ülkesinde demokrasiyi tehlikeye sokmasıyla eleştirilerin odağında olması ve Arjantin, Brezilya, Şili, Paraguay ve Peru gibi ülkelerin sağ politikalara yönelmesi bu ülkelerin üyeliklerini dondurmasına neden oldu.

“Prosur’un hedefi Venezüela’daki diktatörlüğü etkisizleştirmek”

Kolombiya lideri Duque bir radyo programında “Unasur’un bitişi ve Prosur’un kurulması konusunda hayli yol aldık. Prosur toplum politikalarının koordinasyonu, demokrasinin savunulması, bağımsız kuruluşlar ve serbest pazar ekonomisi için Güney Amerika’da bir platform görevi üstlenecek” dedi. Duque, “Unasur gibi Venezüela’daki diktatörlüğün savunucusu olan bir kuruluşun kapatılması çok önemli” diye ekledi.

Venezüela Enformasyon Bakanı ise konu üzerine yorum taleplerine bir cevap vermedi.

Birleşmiş Milletler’e göre ekonomik kriz 3 milyon insanın Venezüela’yı terk etmesine sebep oldu. Göç edenlerin büyük çoğunluğunun sığındığı ülke ise Kolombiya.

Maduro, ülkesinin ABD’nin yardım ettiği siyasi rakiplerin yarattığı “bir ekonomik savaşın” kurbanı olduğunu söyledi. ABD, daha öncesinde de Maduro ve diğer yetkililere karşı birçok yaptırım kararı almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.