Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da taksiciler Uber protestosunda polisle çatıştı, 5’i polis 11 yaralı var

İspanya’nın başkenti Madrid’de Uber ve diğer ulaşım uygulamalarına karşı grevde olan taksi şoförleri, çarşamba günü uluslararası bir fuarın önünde gösteri yapıp başkenti çevreleyen bir otoyolu kestikten sonra polisle karşı karşıya geldi.

New York Times’ın haberine göre; başkentin taksi şoförleri, sonu belirli olmayan grevlerindeki protestolarının şiddetini Barcelona’daki meslektaşlarının bariz zaferi üzerine daha da artırdı. Bölgesel hükümetin yaptığı açıklamaya göre, uygulamaların sadece bir saatten önce rezervasyon yapan müşterilere hizmet vermesini içeren bir düzenleme yürürlüğe konabilir. Bu düzenleme ise Uber ve diğer uygulamaların hizmetlerini tamamen kesmesine neden olabilir.

Madrid’de yetkililerin öğle saatlerinde yaptığı açıklamaya göre, protestolar sırasında 5’i polis olmak üzere 11 kişi çatışmalarda yaralandı.

Kral V. Felipe ve Kraliçe Letizia, Madrid’in geleneksel turizm fuarına yan kapıdan kalabalık bir polis çemberinde giriş yaptı. Dışarıdaysa göstericilerden biri Kraliçeye “Letizia, senin deden de taksi şoförüydü” diye bağırdı.

Uber protestosunda da sarı yelek

Çatışmalar işçi haklarının yanı sıra aynı zamanda ulaşım uygulamalarına ve diğer kısa dönem iş sektörlerine yönelik Avrupa’da yükselen öfkeyi de yansıtıyor. Gösterilerde birçok protestocunun sarı yelek giydiği gözlemlendi.

Geçtiğimiz günlerde, bazı gösteriler Barcelona’da şiddet eylemlerine yol açmıştı. Bazı taksi şoförleri Uber ve İspanyol rakibi Cabify tarafından işletilen araçlara saldırıp zarar verirken, Madrid’de bir taksi şoförü, bir Uber şoförünün aracını üstüne sürmesi üzerine hastaneye kaldırılmıştı.

Çarşamba günü de Madrid Havalimanı’nda yolcular, taksi durağına zincirlenmiş boş araçlar olduğunu gördü. Grevdeki taksiciler ve havalimanı görevlileri yolculara metro bileti için oluşturulan sıraya katılmalarını söyledi.

Birçok grevin seyri bölgesel ve ulusal siyasetçilerin birbirini suçlamasından dolayı belirsiz.

Geçen yaz Madrid’de taksiciler trafiği kapatmışlardı. Yeni kurulmuş olan sosyalist hükümet, Uber hakkında yeni bir kanun sözü vermişti. Ne var ki, sonuç hükümet kararnamesi olmaktan ileriye gidemedi. Kararname, eylül ayında Uber ve diğer uygulamaların şehirlerde 2022’ye kadar hizmet verebileceğini ancak diğer hususlarda bölgesel yöneticilerin kesin kararları vermesini öngörüyordu.

Çarşamba günü, şoförleri temsil eden sendikacılar Katalan Bölgesel Hükümeti’nin Uber ve benzeri hizmetleri 1 saatlik rezervasyonla sınırlandıran teklifini kabul etmemek konusunda ikiye bölündüler.

Madrid’de ise, bölgesel hükümetin başkanı muhafazakar Angel Garrido, Katalan otoriteleri bölgelerini uygunsuz imtiyazlar vererek Ortaçağ’a döndürmekle suçladı.

Gazetecilere “Katalonya’nın şu an yaptığı yapmamız gerekenin tam tersi” açıklaması yapan Garrigo “Madrid rekabet özgürlüğü ve rekabete olan saygısını koruyacaktır” diye ekledi.

Uber’in İspanya yönetici Juan Galiardo İspanyol basınına yaptığı açıklamada Barcelona’daki 3 bine yakın Uber sürücüsünün işlerinin riskte olduğunu ve şirketinin iş yapma ihtimalinin daha mümkün olduğu şehirlere yoğunlaşacağını söyledi.

“Eğer Barcelona bir saat kuralını uygulamaya başlarsa hizmetimizi askıya kalmaktan başka çaremiz olmayacak” diye ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.