Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tacikistan’daki zorunlu sünnet yasası: Doktorlar kapı kapı dolaşıp sünnetsiz çocukları tespit ediyor

Tacikistan’da 2017’de yürürlüğe giren bir yasaya göre, erkek çocukların doğduktan sonra 20 gün içinde sünnet edilmeleri gerekiyor. Aileler, bebeklerinin kapı kapı dolaşan doktorlarca fişlenmesine tepkili.

Tacikistan’da, bir süredir halkın gündelik yaşamına ve kişisel alanlarına aşırı müdahalede bulunan yeni yasalar yürürlüğe girmiş durumda. Bu yasalardan biri de zorunlu sünnet yasası. Ülkede “özel hayatı ihlal” tartışması başlatan yasayı uygulamak için aile hekimleri devreye girdi.

Radio Free Europe sitesinin haberine göre, aile hekimleri başkent Duşanbe’de kapı kapı gezerek sünnetsiz bebeklerin listesini çıkartmaya başladı. İddialara göre doktorlar, aileleri çocuklarını sünnet ettirmek için en kısa zamanda kliniklere götürmeleri gerektiği konusunda uyarıyor. 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, sünneti zorunlu hale getiren yasa yürürlüğe girdikten sonra ülke çapında açılan 600 özel cerrahi klinikte, 80 binden fazla erkek çocuğu sünnet edildi.

Yasa, sünneti cerrahi bir işlem olarak tanımlıyor. Yasaya göre bu işlemi sadece doktorlar gerçekleştirebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.