Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savaş mağduru Afgan çocuğun protez bacağıyla dansı viral oldu

5 yaşındaki Afgan Ahmed Sayed Rahman’ın yeni protez bacağını kutlamak için dans ettiği video kısa sürede viral oldu. Görüntülerde Ahmed, geleneksel Afgan müziği eşliğinde kahkahalar atarak dans ediyor.

Ahmed, doktoru tarafından çekilen video paylaşıldıktan yalnızca 24 saat sonra beklenmedik bir şöhrete kavuştu. Birçok gazeteci ortopedi merkezine Ahmed’le tanışmak için gelip kendisi ve annesiyle röportaj yaptı. Ahmed gazetecilere protez bacağıyla ne kadar mutlu olduğunu anlattı, onların önünde dans etti ve büyüyünce doktor olmak istediğini söyledi. Aslında bu neşeli videonun arkasında büyük bir trajedi yatıyor.

Ahmed, 8 aylıkken Taliban ve Afganistan hükümet güçlerinin arasında yaşanan bir çatışmadan ablasıyla birlikte yaralı olarak kurtarıldı. Ahmed, Afganistan’da yaşanan savaş yüzünden protez uzuv kullanmak zorunda kalan binlerce çocuktan biri. Ablası Salima’da kalıcı bir hasar yok ama Ahmed sol bacağını kaybetmiş ve son dört yıldır protez kullanıyor. Video Kabil’deki Uluslarası Kızılhaç Örgütü’nün kurduğu ortopedi merkezinde çekildi. Bu merkez 1988’den beri savaş mağdurlarına fizik tedavi ve protez desteği sağlıyor. Uluslararası Kızılhaç Örgütü, savaş mağdurlarına protezleri ve tedaviyi tamamen ücretsiz olarak sağlıyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne göre, yüz binden fazla savaş mağduru, geçtiğimiz otuz yılda Kabil’deki ortopedi merkezinde protez sahibi oldu. Bunların yüzde 10’u ise çocuk. Kayıtlara göre, uzuv kaybı olan altmış bine yakın Afgan daha var. Bunların da yine yaklaşık yüzde 10’u çocuk. Çatışmalar bitmediği için bu sayı da giderek artıyor. Daha geçen ay bir ailenin yedi çocuğu, patlayan mühimmat sebebiyle uzuvlarını kaybetti. Aynı patlamada üç çocuk ve bir yetişkin ise hayatını kaybetti. Ortopedi merkezinin direktörü Alberto Cairo, Ahmed’in videosu sayesinde yaptıkları işin duyulmuş olmasından çok memnun. Cairo, bu sayede daha çok destek alabileceklerini umuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.