Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD İran’a karşı uluslararası deniz koalisyonu kurmak istiyor

Amerika Birleşik Devletleri, İran’a karşı Yemen açıklarındaki stratejik sularda görev yapacak uluslararası bir askeri koalisyon kurulması için hazırlıklara başladı.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, “Hürmüz Boğazı ve Bab’ül Mendep’te seyrüsefer güvenliğini sağlamak için bir koalisyon kurulması konusunda bazı ülkeler ile temas içerisindeyiz” diye konuştu. Girişime destek olacak ülkeler ise birkaç gün içinde belli olacak.

ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir insansız hava aracının İran tarafından düşürülmesi iki ülkeyi savaşın eşiğine getirmişti. Körfez’de gerginliği artıran bir diğer olay ise petrol tankerlerine yönelik geçen haziran ayında Umman Körfezi’nde düzenlenen saldırılar olmuştu. Saldırılardan İran’ı sorumlu tutan ABD, bölgeye 2 bin 500 asker gönderme kararı almıştı. 

Olay sonrası yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik askeri saldırı yapılmasına izin verdiğini açıklamasına rağmen son anda operasyondan vazgeçtiğini duyurmuştu.

ABD’de yaşanan gerginliğe ilişkin bir açıklama da İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Nejat’tan geldi. Bölgedeki ABD üslerinin ve uçak gemilerinin İran füzelerinin menzilinde olduğunu belirten Nejat, “Eğer bir hata yaparlarsa, füzelerimiz onların uçak gemilerini yok eder” dedi.

ABD ve İran arasında gerginlik, 2015 yılında Trump’ın Tahran’la yapılan nükleer anlaşmadan Vaşington’u tek taraflı olarak çekmesinin ardından tırmanmaya başlamıştı. Kısa bir süre sonra da İran’a karşı yaptırımlar devreye sokulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.