Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Simone de Beauvoir: Feminizm üzerine (1967-Türkçe altyazılı)

Feminizmin gerek kendi döneminde gerekse de günümüzdeki en önemli isimlerinden biri olan Simone de Beauvoir ile ilgili 1975 tarihli “Neden Feministim?” başlıklı 50 dakikalık TV programı kaydını tam iki yıl önce iki arkadaşımla birlikte çevirmiş ve kanalda yayınlamıştık.

Simone de Beauvoir, 1949’da ilk kez yayımlanan ve kadınların toplum ve tarih içerisindeki yerini irdelediği “İkinci Cins” adlı kitabı için “Umarım bir gün modası geçmiş bir kitap olur bu,” diyor ama 1967 tarihinde verdiği röportajda kitabın modasının geçmek bir yana, ona daha fazla ihtiyaç duyulduğunu dile getiriyor. Nitekim gerek Fransa’da gerekse de diğer toplumlarda “gerileme” olarak gördüğü bir sürece işaret ediyor Simone de Beauvoir.

Burjuvalardan meydana gelmiş egemen sınıf tarafından yönetilen burjuva demokrasisininde kadının çalışmaktan alıkonularak bilinçli ve sistemli bir biçimde eve kapatılarak depolitize edildiğini savunan de Beauvoir, eve kapatılan ve kadınlık, annelik, ailecilik gibi muhafazakar burjuva değerleri ile kısıtlanan kadının erkeği de doğal olarak kısıtladığı ve depolitize ettiği, bunun da egemen burjuva sınıfının işine geldiğini söylüyor. Kadınların da aynı erkekler gibi iş olanaklarına sahip olmadan özgürlüşemeyeceğini belirten Simone de Beauvoir, doğal bir kadınlık tanımının olmadığının, tıpkı erkeklik gibi kişinin cinsiyetini yaşamasının çok farklı yönleri olduğunu ve söz gelimi anne olmayan bir kadının “eksik” olmadığını ifade ediyor.

Röportajın metnini PDF dosyası olarak Patreon’da bulabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.