Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da tartışmalı emeklilik yasa tasarısı mecliste oylanmadan yürürlüğe girdi

Fransa’da büyük tartışmalara yol açan emeklilik yasa tasarısı, anayasanın 49’uncu maddesinin 3’üncü (49.3) paragrafı uyarınca mecliste oylama yapılmadan kabul edildi.   

Başbakan Édouard Philippe, 29 Şubat’ta yaptığı açıklamada emeklilik reformunun yürürlüğe girmesi için anayasanın 49.3 maddesine başvuracağını dile getirmişti. 49’uncu maddenin 3’üncü paragrafı hükümetin, sorumluluğu üstlenerek, bir yasa tasarısını oylamaya sunmadan kabul edebilmesini öngörüyor. Philippe, anayasanın 49.3 maddesini kullanarak yasa tasarısı üzerine yapılan tartışmaları sonlandırdı ve metnin mecliste daha fazla incelenmesine engel oldu.

Bu karara gerekçe olarak ise, muhalefetin ve özellikle Boyun Eğmeyen Fransa partisinin (La France Insoumise) parlamenter tartışmayı engellemesi gösterildi.

Hem sağ ve hem sol muhalefet partileri güvenoylamasına başvurdu fakat beklenildiği gibi, hükümeti istifaya zorlamak için gereken 289 oya ulaşılamadı. Böylece yasa tasarısı mecliste kabul edildi. Şimdi senatonun nisan ayında metni incelemesi bekleniyor. Tasarının yaza kadar ise nihai olarak kabul edilmesi bekleniyor.

Sciences Po Paris‘ten Prof. Dr. Clément Viktorovitch, hükümetin bu girişimini şöyle değerlendirdi: “Yasanın yaklaşık 100 noktasında değişiklik talebinde bulunulduğu ve tartışmalar nedeniyle sürecin yavaşlatıldığı doğrudur. Fakat bunun kaliteli bir tartışmayı engellediği fikri yanlıştır. Parlamento muhabirlerine göre bu tartışmalar, tasarıda var olan bazı kör noktaları aydınlattı. Örneğin Aralık 2019’da başbakan tasarıyı tanıttığında emekli maaşlarının diğer aylık maaşlarla orantılı olarak artacağını söylemişti. Ama mecliste yapılan tartışmalar neticesinde böyle düzenlenmeyeceği ve emekli maaşlarının yeni oluşturulacak bir endekse göre değişeceği öğrenildi.” 

Viktorovitch ayrıca, eski Başbakan Manuel Valls’ın Mayıs 2016’da, 49.3 maddesine başvurmasının ardından Édouard Philippe’in muhalif bir milletvekili iken yaptığı açıklamayı hatırlattı ve “Hükümet yine 49.3’e başvuruyorsa ve milletvekillerinin tartışmasını reddediyorsa, bizim, bize anayasa tarafından sağlanan güvenoylamasına başvurmamız doğaldır” dedi.

Sokaklarda emeklilik reformuna karşı olanların protestoları da devam ediyor. İçişleri bakanlığına göre, Paris’te 6 bin 200 olmak üzere, ülke genelinde 22 bin 300 gösterici sokaklardaydı. Genel Emek Konfederasyonu’nun (CGT) rakamlarına göre ise, Fransa genelinde “onbinlerce göstericinin” protestolara katıldığını açıkladı ve sadece başkentte 20 bin göstericinin olduğunu belirtti. 

Paris barosu, avukatların 25 Mart’a kadar grevde olacaklarını açıkladı.  

Bir sonraki protesto ise 5 Mart Perşembe günü yapılacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.