Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa bugünden itibaren koronavirüs önlemlerini azaltacak: “Normalleşme” değil “sınırlamaların yavaş yavaş kaldırılması”

Fransa Başbakanı Édouard Philippe, 7 Mayıs’ta yaptığı basın açıklamasında Fransa’da 55 gündür süren dışarı çıkma yasağının ardından, 11 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak “normalleşme” başlayacağını duyurdu. Ancak, virüsün hâlâ dolaşımda olduğu ve hastane kapasitesinin yetersiz kaldığı kuzeydoğu ve Paris bölgesinde ciddi kısıtlamalar devam edecek.

Pazar günü bir televizyon programına katılan İçişleri Bakanı Christophe Castaner, “normalleşme”den ziyade haftalar sürecek “sınırlamaların yavaş yavaş kaldırılması” stratejisinin sözkonusu olduğunu hatırlattı.   

Fransa’da bugün itibarıyla toplam vaka sayısı 139 bin 63’e ulaşırken, bunların 26 bin 380’i ölüm ile sonuçlandı. Hastaneye yatış, yoğun bakım, vaka ve ölüm sayısındaki düşüş eğilimi ise devam ediyor.

Salgın, yetkililerin beklediği oranda yavaşlamaya devam ederse, hükümetin planının ikinci aşaması 2 Haziran’da yürürlüğe girebilir. Ancak yine de bazı faaliyetlerin eylül ayına kadar kısıtlanmaya devam edileceği bildirildi.

11 Mayıs itibarıyla neler değişecek? 

Kreşler, anaokulları ve ilkokullar bazı tedbirler çerçevesinde yeniden açılacak. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un 13 Nisan’daki konuşmasında, okulların 12 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak yeniden açılacağını söylemesi kamuoyu için sürpriz olmuştu. Fakat yarından itibaren sınıflara geri dönüş, ebeveynlerin gönüllülüğü eşliğinde yapılacak. Anaokullarında eğitim her sınıfta 15 veya daha az öğrenciyle sınırlı olacak, okullarla dezenfektan jel sağlanacak.

Semptom tespit edilmesi durumu dışında maskeler anaokulunda yasaklanacak, ilkokullar için ise önerilmiyor. Tüm öğretmenler ve personel için ise maske mecburi.

100 kilometre çapında sertifikasız çıkışlara izin verildi

Sertifikasız çıkışlar zorunlu iş veya ailevi nedenlerle yapılan (taziye, yardıma ihtiyacı olan bir kişiye yardım) seyahatler dışında sınırlı kalacak. İkametgâhının 100 kilometre ilerisine (kuş uçuşu) yolculuk yapmak isteyenler için sertifika zorunlu olacak. Bu kurala uymamanın 135 euro cezası var.  Kişinin suçu tekrarlaması durumunda cezanın miktarı artabilecek.

Toplu taşıma faaliyetleri tekrar başlayacak

Araçlar yarı kapasiteyle hizmet verecek, maske takmak zorunlu tutulacak ve takmayanlara 135 euro para cezası verilecek.

Paris bölgesinde işe gidiş-geliş saatlerinde ulaşım araçları, sertifika sahibi işçilere veya mecburi bir seyahat gerekçesine (hukuki bir konu, çocuklara refakat için) sahip kişilere ayrılacak. Bu kurallara uyulmadığı durumda 135 euro para cezası kesilecek.

Herkese açık veya özel toplantılar 10 kişiyle sınırlandırıldı.

Açık havada spor yapılabilecek

Bisiklet, koşu gibi bireysel spor aktiviteleri yapılabilecek. Evden 1 kilometre uzaklaşmama sınırlaması bu spor faaliyetlerinde geçerli olmayacak. Fiziksel mesafe kurallarına uyulmaya devam edilecek. Kapalı spor alanları, kolektif veya temaslı sporlar ise yasak olmaya devam edecek.

Cenaze kısıtlamaları

Cenaze törenlerine katılmasına izin verilen kişi sayısı 11 Mayıs’tan sonra bile 20 kişi ile sınırlı kalmaya devam edecek.

Parkların ve bahçelerin yeniden açılması

Kuzeydoğu ve Paris bölgesi hariç diğer bölgelerde parklar ve bahçeler yeniden açılacak.

Dükkânlar açılıyor

Kafe, bar ve restoranlar hariç, tüm dükkanların yeniden açılmasına izin verildi. Ancak, dükkanların fiziksel mesafeye uyulması için müşteri sayısında bir sınırlama ve bir akış yönetimi oluşturmaları gerekecek. Maske takılması ise tavsiye ediliyor. Dükkanlar eğer isterlerse maskesiz müşteri almama hakkına sahip olacak.

Büyük alışveriş merkezlerinin yeniden açılması

Ekonomi Bakanı, 40 bin metrekarenin üzerindeki alışveriş merkezlerinin valilerin izniyle açılabileceğini bildirdi fakat bu Paris bölgesi için geçerli değil.   

Spor karşılaşmaları eylüle kadar başlamayacak

Spor etkinlikleri eylüle kadar yasaklandı. Başbakan Philippe, 2019-2020 profesyonel spor sezonunun, özellikle futbol sezonunun yeniden başlamayacağını söyledi.

5 bin kişiden fazlasının katılacağı etkinlikler hâlâ yasak

Tüm festivaller, önemli kültürel etkinlikler ve fuarlar valilik iznine tabi olacak ve en az eylül ayına kadar yapılmayacak.

Başbakan Philippe, “Acil durumlar dışında belediyeler nikah törenlerini ertelemeye devam edecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.