Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong’un demokrasi mücadelesine sosyal medya şirketlerinden destek

Mesajlaşma uygulaması Telegram‘ın sözcülerinden Mike Ravdonikas, Hong Kong Özgür Basını adlı gazeteye, Hong Kong otoritelerine veri sağlamayı geçici olarak durdurduklarını açıkladı. Ravdonikas, kararın ardındaki sebep olarak ise geçen ay yürürlüğe giren milli güvenlik yasasını gösterdi.

“Uluslararası mutabakata varılmadığı sürece verileri işleme koymayı düşünmüyoruz”

Ravdonikas, kişisel verilerin korunması hakkının bu koşullar altındaki önemini vurguladı ve uluslarararası bir anlaşmaya varılmadığı sürece kullanıcı verilerini işleme sokmayacaklarını söyledi.

Mayıs ayında Hong Kong Özel İdare Bölgesi Başyöneticisi Carrie Lam, polise sosyal medyayı denetleyebilmesi için verilen yetkilerin genişletilebileceğini söylemişti. Yeni yasayla “ulusal tehdit” oluşturanların sosyal medya hesaplarının gözetim altına girmesi mümkün kılındı.  

Tepkiler artıyor: TikTok, Hong Kong operasyonlarını durduracağını açıkladı

Video bazlı sosyal medya uygulaması TikTok da “son olaylar ışığında” Hong Kong otoriteleriyle kullanıcı verilerinin paylaşımını durduğunu açıklayan Facebook, Telegram, WhatsApp, Google ve Twitter’a katıldı. Sosyal medya şirketleri, Pekin’in “bölücü”, “terörist” ve “hükümeti devirme amaçlı” olarak belirsizce adlandırdığı hareketleri ve sonuçlarını tartmaya çalışıyor. Kullanıcıların kişisel verilerinin korunmasını ihlal edeceğini düşünen sosyal medya şirketleri teker teker bağlantılarını kopardıklarını açıklarken Çin kökenli internet devi ByteDance Ltd. tarafından işletilen TikTok uygulaması Çin ile olan bağlantılarını koparmaya çalışıyor. Bütün verilerin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sunucularında saklandığını söyleyen TikTok, Çin hükümetinin hiçbir veri talebini yerine getirmeyecekleri konusunda ısrarcı.

ABD, TikTok uygulamasını yasaklamayı düşünüyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, pazartesi günü, TikTok’la birlikte tüm Çin sosyal medya uygulamalarını yasaklamayı planladıklarını açıkladı. “Verilerinizin Çin Komünist Partisi’nin eline geçmesini istiyorsanız, TikTok indirin” diyen Pompeo’ya TikTok’tan şu cevap geldi:

“TikTok, CEO’su Amerikalı, güvenlik ve gizlilik üzerine yüzlerce çalışanı olan ve önceliği kullanıcılara güvenli bir deneyim sunmak olan bir uygulamadır. Şimdiye kadar Çin hükümetine hiçbir kullanıcı verisi sağlanmamıştır, talep edilse de reddederiz.”

Reddit CEO’su: “TikTok parazit gibi”

Öte yandan, Reddit CEO’su ve eş kurucularından Steve Huffman, 26 Şubat’ta yaptığı açıklamada TikTok uygulamasını parazite benzetti. Uygulamanın her zaman dinlediğini, kullandıkları parmak izi teknolojisinin tüyler ürpertici olduğunu ve böyle bir uygulamayı hiçbir zaman indirmeyeceğini söyledi.

Hong Kong’daki protestoların sebebi ne?

Taslağı 21 Mayıs’ta yayımlanan yasada, Çin egemenliğini tehdit eden ve Hong Kong’u bölmeye çalışan yabancı güçlerin önüne geçilmesi için kanuni önlem alınması gerektiği yazıyordu.

Geçen ay, tartışmalı milli güvenlik yasası, yerel yasama süreci tamamlanarak yürürlüğe girdi. 30 Haziran saat 23.00 itibarıyla yürürlüğe giren yasa, ülkeyi bölme, hükümeti devirme, terör ve yabancı güçlerle işbirliğini cezalandırmayı hedefliyor. Bu hareketlerin tanımları ise geniş tutulmuş durumda. Çin veya Hong Kong hükümetlerini veya halkını tehdit etmeyi amaçlayarak toplumsal zarara sebep olan ya da bunu hedefleyenler terör suçundan yargılanacak. 

Bu yasa ile birlikte Pekin, Hong Kong’da yeni bir güvenlik ofisi kuracak, kendi kolluk kuvvetlerini işe alacak ve bu kurum, yerel otoritenin yargı denetimi altında olmayacak. Şüphelilerin evleri izinsiz aranabilecek, mülklerine el konulabilecek ve varlıkları dondurulabilecek. Yabancı sivil toplum kuruluşları ve haber kanallarının üzerindeki denetim artırılacak. Yasa, Hong Kong vatandaşı olmayanları da kapsayacak.

Pekin, kanunu istediği gibi yorumlayabilecek

Pekin, hiçbir Hong Kong yasama organına hesap vermeden, yasayı istediği gibi yorumlayabilecek. Yasa, Hong Kong kanunları ile çakıştığı takdirde Pekin yasası işleme sokulacak. Hüküm giyenler müebbet hapis cezası alacak.

370 kişi gözaltına alındı

Yasanın yürürlüğe konmasının ardından Hong Kong’da protestolar başladı. 1 Temmuz’daki protestoda polis göstericilere, biber gazı ve plastik mermilerle karşılık verdi. En az 370 kişinin gözaltına alındığı protestoda, gözaltındaki 10 kişinin milli güvenlik yasasını ihlal etmekle suçlandığı belirtiliyor.

Pazartesi günü ise şehirdeki bir AVM’de, ellerinde beyaz, boş kağıtlar tutan onlarca protestocudan sekizi gözaltına alındı. Polisler müdahaleye meşhur “Hong Kong’a özgürlük, çağımızın devrimi!” sloganlarının ardından geldi. Polislerin elinde; pankart ve bayrak tutan, slogan atan veya bölücülük/hükümeti devirme amacını dile getirdiği düşünülen herkesin, yeni güvenlik yasasına göre suç işlediğini ve tutuklanacağını  belirten bir yazı bulunuyordu.

2019’da önerilen, kaçak suçluların Çin’e iadesini kapsayan yasayı protesto etmek için binlerce insan sokağa çıkmıştı. Bu yasayla muhalif grupların susturalacağından korkan ve sayıları 1 milyonu aşan protestocular, Carrie Lam’in geri adım atmasını talep etmişti. Lam, 15 Haziran 2019’da yasanın askıya alındığını açıkladı ancak tasarının geri çekilmesi talebiyle protestolar devam etti. 31 Mart’ta başlayan protestolar, 23 Ekim’de yasanın geri çekilmesiyle sona erdi. Güvenlik yasası taslağının hayata geçmesinin ardından protestolar yeniden başladı. Hong Kong’un otonomisinin, hükümet karşıtı hareketlere karşı yazılan bu yasayla sarsılacağına inanan binlerce insan tasarıyı protesto etmek için toplandı.

9 Haziran protestolarının yıldönümünde açıklama yapan Carrie Lam, Hong Kong’un “kaos” ortamını kaldıramayacağını ve istikrara ihtiyacının olduğunu söylemişti. Yasanın geçişinin barışçıl ortamı sağlayacağını söyleyen Lam, yasanın Hong Kong sakinlerinin hak ve özgürlüklerini koruyacağını iddia ediyor. Uluslararası arenada büyük tepki çeken yasaya saygı duyulmasını talep eden Lam, yasanın küçük bir azınlığı etkileyeceğini, çoğunluğu ise koruyacağını söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.