Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dış ticarete dayanan ekonomi koronavirüs nedeniyle çöktü: Singapur ikinci çeyrekte yüzde 41 küçüldü

Güneydoğu Asya’nın finans merkezi Singapur’da ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre yüzde 41,2, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 12,6 küçüldü.

Dış ticarete dayanan Singapur ekonomisi, koronavirüs salgını nedeniyle yüzde 41,2’lik daralma yaşıyor. Veriler, Singapur’un 2009 finans krizinden beri ilk defa, üst üste iki çeyrek daralma yaşanması anlamına gelen “resesyon”a girdiğini gösteriyor.

“55 yıllık Singapur tarihindeki en büyük küçülme”

Malezya merkezli bireysel bankacılık kuruluşu CIMB’nin ekonomisti Song Seng Wun, AFP’ye Singapur’un yaşadığı daralmayı yorumladı. Wun’a göre bu küçülme şaşırtıcı değil:

“Singapur’un 55 yıllık tarihindeki en büyük çeyreklik daralma. Ancak şehir devleti Singapur’un ticarete dayanan ekonomisinin bu dönemde böyle bir küçülme yaşaması şaşırtıcı değil.”

Singapur Ticaret Bakanlığı‘nın yaptığı açıklamaya göre küçülme, nisan başından haziran başına kadar süren kısıtlamalar sebebiyle yaşandı. Salgın döneminde kapanan işletmelere ek olarak, karantina önlemleri sebebiyle azalan dış talep de ülke ekonomisini sarstı.

Birçok ülkenin salgın sebebiyle kısıtlamalar getirdiği dönemde Singapur, salgının başlangıcında ekonomisinin büyüdüğünü açıklamıştı. Beklenenden daha fazla küçülme gösteren veriler, ticarete dayanan diğer Asya ekonomileri için uyarı niteliğinde.

Singapur’da şimdiye kadar 46 binin üzerinde kişi koronavirüse yakalandı ve 26 kişi hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.