Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği liderleri ekonomiyi konuşuyor

Koronavirüs salgını sebebiyle yaşanan ekonomik daralmayla mücadeleyi gündemlerine alan Avrupa Birliği (AB) liderleri, iki gün sürecek zirve için bugün Brüksel’de toplandı. AB Komisyonu’nun 750 milyar euroluk önergesi üzerine bir araya gelen 27 ülkenin liderleri, harekete geçilmesi gerektiği konusunda hemfikir ancak mali politikaların boyutu konusunda görüş ayrılığı yaşıyor.

“Almanya güçlü bir dayanışmaya hazır”

Önerge yürürlüğe girerse tarihinde ilk kez ortak bir havuzdan borçlanacak olan AB’nin borç yükünün 500 milyar euroluk kısmını Almanya ve Fransa üstlenecek. Bu konuda Almanya Başkanı Angela Merkel“Almanya güçlü bir dayanışmaya hazır” dedi.

Fransa Başkanı Emmanuel Macron da “Bu, Avrupa için hakikat ve azim zamanı. Birliğin sağlık, ekonomik ve toplumsal krizi aşabilmesi için daha fazla dayanışma ve azme ihtiyacı var” diye konuştu.

“Tutumlu dörtlü” borcu üstlenmek istemiyor

İtalya ve İspanya başta olmak üzere güney ülkeleri önergeye taraf olduklarını belirtmiş ancak “tutumlu dörtlü” olarak bilinen Avusturya, Danimarka, İsveç ve Hollanda, borcun tek bir havuzdan çıkmasına karşı çıkmıştı. Hollanda Başkanı Mark Rutte, güney ülkelerinin yardım istemesini anladıklarını, ancak reformlara kesin bağlılık beklediklerini söyledi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un zirve sırasında paylaştığı twiti ise şöyle:

“Avrupa Birliği bütçesi konusunda olumlu adımlar atılmış olsa da ekonomiyi iyileştirme planı kapsamında harcanacak paranın boyutu ve şekliyle ilgili fikir ayrılıkları hâlâ çok fazla.”

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da önerge yayımlandığı zaman veto etme ihtimallerinin olduğunu söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.