Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’ta protestolar beşinci gününde, gözaltındaki 1500 kişiden haber alınamıyor

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, 9 Ağustos Pazar günü yapılan seçimi kazandığını açıklayınca, Belarus halkı oyların çalındığını ve seçimlere hile karıştırıldığını öne sürerek sokaklara çıkmıştı. Beş gündür devam eden protestolarda binlerce Belaruslu gözaltına alındı ve polis şiddetine uğradı. Sivil toplum kuruluşlarının listelerine göre, gözaltına alınan 1500 kişiden haber alınamıyor.

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan seçimlerde, ülkeyi 26 yıldır demir yumrukla yöneten Lukaşenko yeniden başkan seçildiğini açıklayınca on binlerce Belaruslu sokaklara çıktı. Oyların çalındığını ve seçimlere hile karıştırıldığını öne süren muhalifere polis biber gazı, plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etti. İçişleri Bakanlığı, pazar akşamı başlayan protestolarda şimdiye kadar 6 bin 700 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Sivil toplum kuruluşları, gözaltına alınanların kalabalık hücrelerde tutulduklarını ve şiddete maruz kaldıklarını belirtti.

Belarus sanayisinin büyük firmalarından BelAZ’ın çalışanları da protestolara katıldı. Çalışanlar, Lukaşenko aleyhine slogan atarken görüntülendi: “Git!”

Belarus vatandaşları, protestolara katılan ve bir süredir haber alınamayan yakınlarının hayatları için endişeleniyor. Kızından günlerdir haber alamayan Irina E. Brodskaya (61), “Cehennemdeymişim gibi hissediyorum” diye konuştu.

Belarus’taki protestoları izlerken gözaltına alınan ve gözaltında 16 saat geçiren Rus gazeteci Nikita Telizhenko, gözaltı odasındaki protestocuların kanlar içinde yüzüstü yatmak zorunda bırakıldıklarını, kimi protestocuların ise üst üste yatırıldıklarını belirterek, “Korkunç bir şiddet uygulanıyordu. Her yerden haykırma ve ağlama sesleri geliyordu. Kimilerinin kemiklerinin kırıldığını düşünüyorum çünkü en küçük harekette bile acı içinde bağırıyorlardı” dedi.

Beş gündür devam eden protestolar hakkında konuşan İçişleri Bakanı Yury Karayev ise “Yanlışlıkla protestolarda bulunmaları sonucu yaralananlardan özür dilerim” dedi.

Seçimde muhalefetin adayı Svetlana Tikhanovskaya, siyasetin içinden gelen bir figür değildi. Sosyal medya fenomeni eşi Sergei Tikhanovski’yle beraber birçok muhalifin tutuklanması ve sürgün edilmesinin üzerine aday olan Tikhanovskaya, Lukaşenko’ya karşı kısa sürede binlerce destekçi kazandı.

9 Ağustos akşamı seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, muhalefetin adayı Tikhanovskaya’dan uzun bir süre haber alınamamıştı.

Tikhanovskaya’nın sözcüsü Hanna Krasulina, muhalefet adayının pazartesi günü Belarus Merkez Seçim Komisyonu’na oyların yeniden sayılmasını talep eden bir dilekçe verdikten sonra ortadan kaybolduğunu belirtmişti. Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, 11 Ağustos Salı sabahı Twitter hesabı üzerinden Tikhanovskaya’nın Litvanya’da ve güvende olduğu bilgisini paylaşmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.