Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin teknoloji ihracatına kısıtlama getirdi – TikTok’un durumu meçhul

Çin Ticaret Bakanlığı ve Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın hafta sonu duyurduğu yeni ihracat kurallarının ardından TikTok uygulamasının Amerika Birleşik Devletleri (ABD) işletiminin satışının yakın bir vakitte sonuçlanması olası görünmüyor.

Çin Ticaret Bakanlığı ve Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, “veri analizine bağlı kişiselleştirilmiş bilgi önerileri hizmeti” ve ses tanımada kullanılan “yapay zekâ interaktif arayüzleri” gibi hizmetlerin kısıtlamalarını artırdı. Çin merkezli ByteDance firmasının uygulamalarından TikTok‘un da yararlandığı bu hizmetlerin kısıtlanması, uygulamanın ABD işletiminin satışında zorluk çıkaracak.

Teknoloji ve fikir mülkiyetinin ihracatına getirilen kısıtlamaların ardından bu ürünlerin ihracatında hükümet onayı gerekecek. Vaşington yönetimi, TikTok’un ABD işletimlerinin satılması için son tarih olarak 12 Kasım’ı vermiş, geçen salı günü ise bu tarihi 15 Eylül’e çekmişti. Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre ihracatına kısıtlama getirilen ürünlerin hükümetten onay alması 45 iş gününü bulabilir.

MicrosoftWalmart ve Oracle, TikTok’un ABD işletimini satın almak için talip olmuştu. Yeni kısıtlamalar üzerine bu firmalardan henüz bir açıklama gelmedi.

TikTok’un ana firması ByteDance’in CEO’su Kevin Mayer, geçen hafta görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Çin ve ABD arasındaki siyasi gerginlik üzerine istifa ettiğini açıklayan Mayer, TikTok’ta göreve gelmeden önce ABD merkezli Disney kanalının yayın hizmetleri müdürü olarak görev yapıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.