Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Trump Çin ordusunu destekleyen şirketlere yatırım yapılmasını yasaklıyor, Cumhuriyetçiler Beyaz Saray’daki bilgilendirme toplantılarına Biden’ın da katılması gerektiğini savunuyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, ABD’li yatırımcıların Pekin’e askeri malzeme tedarik eden Çin firmalarına yatırım yapmalarını yasaklayan bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Kararnamede sıralanan 31 şirketin “kitle imha silahlarının üretimi de dahil olmak üzere Çin’in askerî ve istihbarat örgütlerini finanse etmek için ABD yatırımlarını sermaye olarak kullandığı” belirtildi.

12 Kasım Perşembe günü yayımlanan kararnameyle birlikte, ABD vatandaşlarının ve şirketlerinin, aralarında China Mobile, China Telecom, Hikvison ve Çin Demiryolu İnşaat Şirketi (CREC) gibi önemli telekomünikasyon, inşaat ve teknoloji firmalarının da bulunduğu 31 şirketin herhangi birinde hisse sahibi olması yasaklandı. Kararnameyle, yatırımcılara adı geçen şirketlerle bağlarını koparmak için bir yıl süre tanındı.  

11 Ocak’ta devreye girmesi planlanan kararnamenin haberleri, cuma günü (13 Kasım) Hong Kong borsasında da yankı buldu. Çin devletine ait China Telecom’un hisseleri yüzde 9’dan, CREC’in hisseleri yüzde 6’dan ve China Mobile’ın hisseleri yüzde 5’ten fazla değer kaybetti. 

ABD Senatosu’nun Cumhuriyetçi üyeleri Biden’ın Beyaz Saray’daki günlük bilgilendirme toplantılarına katılma hakkı olduğunu söylüyor

ABD Senatosu’nun en eski Cumhuriyetçi üyesi Chuck Grassley, Joe Biden’ın “seçilmiş başkan” sıfatıyla Beyaz Saray’daki günlük bilgilendirme toplantılarına katılma hakkı olduğunu dile getirdi. Trump yönetimi, 3 Kasım’daki başkanlık seçiminin sonuçlarını henüz kabul etmedi ve Biden’ın bu toplantılara katılmasına izin vermiyor. 

Cumhuriyetçi Parti’den Iowa Senatörü Chuck Grassley, CNN’in yönelttiği Biden’ın Beyaz Saray’daki gizli toplantılara erişim hakkı olup olmadığı sorusuna yanıt olarak, “Özellikle gizli toplantılar sözkonusu olduğunda cevabın ‘evet’ olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Iowa Senatörü Chuck Grassley, ABD Senatosu’nun en eski Cumhuriyetçi üyesi.

Grassley ile birlikte, Biden’ın sözkonusu toplantılara katılması fikrini destekleyen Cumhuriyetçi isimlerin sayısı artıyor. Cumhuriyetçi Ohio Valisi Mike DeWine da Biden’ın seçim galibiyetinin tanınması gerektiğini belirterek “Eski başkan yardımcısını, önümüzdeki dönem için seçilmiş başkan olarak resmen tanımamız gerekiyor” diye konuştu.  

Trump’ın sadık bir müttefiki olarak görülen ve ABD başkanına “yasal olan ve sandık başında atılan her oy için mücadeleye devam” mesajı veren Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham da Biden’ın Beyaz Saray’daki gizli güvenlik toplantılarına katılması gerektiğini düşündüğünü belirtmişti. 

Arizona’daki zaferini garantileyen Biden, 1996’dan beri eyalette zafer kazanan ilk Demokrat başkan adayı oldu 

ABD’deki başkanlık seçimlerinin kazananı Joe Biden, Arizona eyaletinde Trump’ın 0,3 puan önüne geçerek Seçiciler Kurulu’nda 11 oyu daha garantiledi. Arizona zaferiyle birlikte Biden’ın Seçici Kurul’daki toplam oy sayısı 290’a yükseldi. Bu sayı, başkanlık koltuğuna oturabilmesi için gerekli olan 270 oyu geride bırakıyor. 

Biden, aynı zamanda 1996’da Bill Clinton’ın eyaletteki galibiyetinin ardından Arizona’da zafer elde eden ilk Demokrat başkan adayı oldu. Dört yıl önce Trump, Arizona’da Hillary Clinton’a karşı yüzde 3,5 oranında oy farkıyla kazanmıştı. 

Biden’ın zaferi, uzun süredir Cumhuriyetçiler’in kalelerinden biri olarak görülen Arizona’da önemli bir siyasi değişimin de altını çiziyor. Eyalette son yıllarda hızla değişen demografik yapının, liberal politikaları savunan Hispanik kökenli seçmenlerin sayısındaki artışla birlikte Arizona’daki siyasi dengeyi Demokratlar’ın lehine çevirdiği düşünülüyor.

Trump’ın başvuruları sonuç vermiyor. İtiraz var, kanıt yok

Başta Donald Trump’ın kendisi olmak üzere Cumhuriyetçiler, başkanlık seçiminin sonucunu etkileyebileceğini düşündükleri önemli eyaletlerde oy sayımı ve seçim sürecine ilişkin itirazlarını yasal yolları izleyerek dile getirmeye devam ediyor. Ancak çabaları şimdilik Georgia eyaleti dışında herhangi bir başarıya ulaşmazken bazı eyaletlerde de sonucu etkilemekten uzak, az sayıda oy pusulasıyla ilgili incelemeler devam ediyor. 

Örneğin Biden’ın kazandığı başka bir önemli eyalet olan Pensilvanya’daki seçim sonuçlarının iptal edilebilmesi için en az 55 bin oyun geçersiz sayılması gerekiyor. Pensilvanya Başsavcısı Josh Shapiro ise Trump’ın avukatlarının öne sürdüğü gibi Philadelphia’da ya da Pensilvanya’nın herhangi bir yerinde seçimlerde hile yapıldığına ilişkin bir kanıt bulunmadığını söyledi. 

Arizona’da da bir dava açan Trump’ın ekibi, eyaletin en büyük bölgesi Maricopa’da seçim görevlilerinin seçmenleri, oylarını verdikleri direktiflere uygun kullanmadıkları takdirde geçersiz saymakla tehdit ettiklerini öne sürdü. Çarşamba günü (11 Kasım), Arizona’nın Cumhuriyetçi Başsavcısı Mark Brnovich, eyalet yetkililerinden seçimle ilgili bine yakın şikayet aldıklarını ancak usulsüzlüğe işaret eden hiçbir kanıt bulamadıklarını belirterek “Bu büyük bir komplo teorisi gibi görünüyor ancak işe yaramadı” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.