Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Trump, geçiş süreci için ilk protokolleri başlatma emri verdiğini söyledi, Michigan’da oyların yeniden sayılmasıyla zaferini kesinleştiren Biden’ın kabinesinde yer alacak isimler belli olmaya başladı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçiminde Demokrat aday Joe Biden’ın zaferi resmiyet kazandı. ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi gecesi (22 Kasım) Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda personeline “Biden’ın başkanlığına geçiş süreci için ilk protokolleri başlatma” emri verdiğini belirtti. ABD Genel Hizmetler İdaresi’nin (GSA) Cumhuriyetçi yöneticisi Emily Murphy de Biden’a bir mektup yazarak Demokrat adayı başkanlık seçiminin resmi galibi olarak tanımladı. Öte yandan Michigan eyaletinde oyların yeniden sayımı sonucunda zaferi kesinleşen Biden’ın kabinesinde yer alacak isimler yavaş yavaş belli oluyor.

ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi gecesi (22 Kasım) Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda personeline “Biden’ın başkanlığına geçiş süreci için ilk protokolleri başlatma” emri verdiği bilgisini paylaştı. Böylece ilk kez açık ve net bir şekilde Beyaz Saray’daki görevinin sona erdiğini kabul eden Trump, buna karşın seçimde usulsüzlük yapıldığı şeklindeki iddialarının ise arkasında duracağının mesajını verdi. 

ABD’de yeni başkanlık dönemine geçiş sürecini başlatmakla görevli hükümet kuruluşu ABD Genel Hizmetler İdaresi’nin (GSA) Trump yönetimi tarafından atanan Cumhuriyetçi yöneticisi Emily Murphy, 23 Kasım Pazartesi günü Biden’a bir mektup yazarak Demokrat adayı başkanlık seçiminin resmi galibi olarak tanımladı. Trump, CNN tarafından yayınlanan mektubun, Murphy’nin ailesinin tehdit edilmesi sebebiyle “zoraki bir biçimde” yazdırıldığını öne sürdü.

Başlangıçta, Cumhuriyetçi Parti’den pek çok isim Trump’ın seçimde usulsüzlük yapıldığına yönelik iddialarını desteklemiş ve Biden’ın zafer kazandığını reddetmişti. 

Pazartesi günü ABD Senatosu’nun en kıdemli Cumhuriyetçileri’nden bazıları da geçiş sürecinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu. Bu yıl emekli olmaya hazırlanan Cumhuriyetçi Tennesse Senatörü Lamar Alexander, son üç günde iki kez “geçiş sürecinin hızlanmasına” yönelik çağrıda bulundu. 

Michigan’da oyların yeniden sayımı tamamlandı, Biden’ın zaferi resmen onaylandı

ABD’nin Michigan eyaletinde oyların yeniden sayımı tamamlandı. Eyaletin seçim kurulu, 23 Kasım Pazartesi günü oy pusulalarını ve Biden’ın galibiyetini resmen onayladı. Michigan, Donald Trump’ın 3 Kasım’daki başkanlık seçiminde usulsüzlük yapıldığını iddia ettiği ve oy sayımının tekrarlanmasını talep ettiği salıncak eyaletlerden biriydi. Trump, 20 Kasım Cuma günü Michigan’daki Cumhuriyetçi Partili yasama liderlerini Beyaz Saray’a davet etmiş ve usulsüzlük iddialarını tekrarlamıştı. 

Michigan seçim bürosunun iki Cumhuriyetçi ve iki Demokrat’tan oluşan dört üyeli yönetim kurulu, Biden’ın eyalette Trump’a karşı 154 bin oyla zafer kazandığını gösteren raporu inceledikten sonra seçim sonucunu resmen onayladı. Dört üyeden üçünün sonuçların resmen kabul edilmesi yönünde oy kullandığı oylamada, Cumhuriyetçi Norm Shinkle ise çekimser kaldı. 

Biden’ın kabinesi belli oluyor: ABD Hazine Bakanlığı koltuğuna ilk kez bir kadın oturabilir

ABD’nin 46. başkanı seçilen Joe Biden, kabinesinde görev alacak ilk isimleri açıklamaya başladı. ABD basınına yansıyan haberlere göre, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eski başkanı Janet Yellen’in Biden kabinesinde Hazine Bakanı olarak görev yapması bekleniyor

Eski ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen 

Oldukça az sayıda kadının üst düzey görevlere getirildiği ABD Merkez Bankası’nda (Fed) 2014 ve 2018 yılları arasında başkanlık görevi yapan 74 yaşındaki Yellen, yıllar içinde “feminist bir kahraman” ve “büyük bir IQ’ya sahip küçük bir kadın” gibi pek çok lakapla anılmaya başladı. Atandığı takdirde Yellen, 231 yıllık tarihi boyunca ABD Hazine Bakanlığı’nın yönetimini üstlenecek ilk kadın olacak. 

Yeni dönemde Biden’ın kabinesinde yer alması beklenen isimler arasında eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de var. Kerry’nin Biden yönetiminin iklim değişikliğiyle mücadele stratejisinden sorumlu olması bekleniyor. Geçiş sürecini yöneten Biden-Harris ofisinden gelen bilgiler, önümüzdeki dönemde ABD İç Güvenlik Bakanı olarak Alejandro Mayorkas’ı, Ulusal İstihbarat Müdürü görevini yürütmek üzere ise Avril Haines’in seçilebileceğine işaret ediyor. 

Biden’ın ayrıca Anthony Blinken’ı Dışişleri Bakanı olarak ataması bekleniyor. ABD Senatosu’nda Biden’ın Dış İlişkiler Yardımcısı olarak görev yapan Blinken, Barack Obama döneminde de Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı olarak çalışmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.