Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (8 Temmuz 2021): Çorlu tren kazasında ölenler anılacak

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul hava parçalı ve çok bulutlu, akşam ve gece saatlerinde sağanak yağışlı gözüküyor. 

Ankara’da ise sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış bekleniyor. 

Ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinde havanın bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ve Batı Karadeniz’de sağanak yağışın olacağı belirtiliyor. Diğer yerlerde ise havanın açık geçeceği söyleniyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 160 yeni vaka tespit edildi, 52 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 55 milyon 420 bin 960’a çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Koca, “Gerekirse tüm vatandaşlarımızı bulundukları yerde aşı hizmeti ile buluşturacağız” dedi. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 68 kuruş, avro kuru 10 lira 25 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.390 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 502 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 73,01 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki değişiklik teklifi görüşülmeye devam edecek. Dün, kanunun 14 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edilmişti. 

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de, yani bundan tam üç yıl önce bir tren kazası meydana gelmişti. Kazada yedisi çocuk 25 kişi hayatını kaybetmişti. Çorlu tren kazası davası hâlâ sürüyor. Yakınlarını kazada kaybedenler o günden beri sorumluların cezalandırılmasını istiyor ancak davanın tek bir tutukluğu sanığı yok. Kaza sırasında dokuz yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz’e üç yılda dört soruşturma açıldı. Yakınlarını kaybeden aileler bugün Çorlu’daki Sarılar Mahallesi’nde bir anma etkinliği düzenleyecek. 

Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren Uyar Madencilik çalışanı maden işçileri tazminatlarını sekiz yıldır alamıyor. Ödenmeyen tazminatlarını alana kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde nöbet tutmayı planlayan madencilerin Ankara’ya girişi engellendi. İşçilerin başkent girişindeki bekleyişi sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’ya karşı eylemler bugün de devam edecek.

Kısaca düne bakalım: 

BirGün gazetesi yazarı gazeteci Erk Acarer, evinde bıçaklı saldırıya uğradığını duyurdu. Acerer daha sonra hayati bir riskinin olmadığını ve hastaneye götürüldüğünü belirtti. Acerer, “Kafamın bazı yerlerinde şişlikler olduğu için müşahade altındayım şimdilik. Ben ve ailem güvenlik koruması altındayız” dedi. 

Hayvan hakları yasa teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda dünkü görüşmelerden sonra değişiklik yapılmadan kabul edildi. Bu kapsamda, hayvanlara tecavüz edenlere altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilebilecek ve yüz günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanabilecek. Öte yandan yasa metninde hayvanlara yönelik tecavüzün “hayvanla cinsel ilişkide bulunmak” şeklinde tanımlanması eleştirilere sebep oldu.

“Tosuncuk” lakabıyla bilinen Çiftlik Bank sahibi Mehmet Aydın, çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

  • Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda İtalya’nın finaldeki rakibi belli oldu. Danimarka’yı 2-1 mağlup eden İngiltere, adını finale yazdırmayı başardı. İngiltere-İtalya karşılaşması, 11 Temmuz Pazar günü Türkiye saati ile 22.00’de oynanacak. Karşılaşmaya İngiltere ev sahipliği yapacak.

Copa America’da da finalin adı belli oldu. Yarı finalde daha önce Peru’yu tek gol ile geçen Brezilya ilk finalist olmuş ve rakibini beklemeye başlamıştı. Diğer yarı final eşleşmesinde Arjantin, Kolombiya’yı yenerek Brezilya’nın finaldeki rakibi oldu. Brezilya ile Arjantin arasındaki final mücadelesi 11 Temmuz Pazar günü Türkiye saati ile 03.00’te oynanacak.

Adana Demirspor, Mario Balotelli ile üç yıllık sözleşme imzaladı. 

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma teslim olduğu güvenlik güçlerince gözaltına alındı. “Mahkemeye itaatsizlik” suçundan 15 ay hapis cezasına mahkûm edilen Zuma’ya 16 suçlama yöneltiliyor. Bunlardan bazıları şöyle: Yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentindeki Cebel Ali Limanı’nda demirli bir geminin konteynırında meydana gelen patlama sonucu yangın çıktığı bildirildi. Sivil savunma ekipleri, patlamada ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, 2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin 26 sanığın yargılanmasına İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Suriye konulu 16. Astana görüşmelerinin ana oturumu yapılacak.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Suikast esnasında ağır yaralanan Moise’nin eşi Martine Moise, Amerika Birleşik Devletleri’nin Miami kentine nakledildi. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.