Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (27 Temmuz 2021): Vaka sayısı 16 bini aştı

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul ve Ankara’da hava parçalı bulutlu. 

İç Anadolu’nun kuzeydoğusu, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde sağanak yağış bekleniyor. 

Yağışların, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında kuvvetli, Ordu, Giresun ile Trabzon’un batısında yer yer çok kuvvetli ve şiddetli, Rize ile Artvin’in kıyı kesimlerinde şiddetli ve aşırı olması bekleniyor. Meteoroloji de sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, taşkın gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyarıda bulundu. Biz de Medyascope olarak sizlere kötü hava koşullarına karşı dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz. 

Öte yandan sıcaklıklar da artmaya devam ediyor. Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’de, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 4-8 derece üzerinde seyredeceği öngörülüyor. Sıcak havalara karşı sabırlar diliyoruz. 

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 50’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 16 bin 809 yeni vaka tespit edildi, 63 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 67 milyon 654 bin 126’ya çıktı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınına karşı aşıların yaptırılarak riskin en az düzeye indirilmesi uyarısında bulundu.

Son zamanlarda vaka sayıları endişe verici bir şekilde artıyor. Ancak aşı karşıtlığı da hayli yüksek. Salgına karşı en büyük silahın aşı olduğunu hatırlatmakta yarar var. Muhabirimiz Zeynep Timurlenk Pozut, Prof. Dr. Sibel Sakarya ile yaklaşık 23 milyon kişinin hâlâ tek doz aşısını yaptırmamasını konuştu.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 55 kuruş, avro kuru 10 lira 10 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.349 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 494 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,83 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı yazılı medya ve uluslararası standart kitap numarası istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), güzergah kullanım izin belgeleri askıya alınan 397 taksi ile ilgili uzlaşmaya vardı. Havalimanında çalışan taksilerin geçici çalışma belgeleri entegrasyon sağlanana kadar tekrar aktif edildi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’nde, Genel Başkan Ali Babacan’ın başkanlığında toplanan Genel Merkez Yönetim Kurulu’nda (GMYK) partinin beş genel başkan yardımcılığı için yeni isimlerin görevlendirilmesine karar verildi. Mehmet Emin Ekmen, halkla ilişkiler başkanı oldu. Ekmen’den önce bu görevi Ali Rıza Babaoğlan yürütüyordu ancak Babaoğlan partiden istifa etmişti. 

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, dün açıklamalarda bulundu. Özcan, şehirde yaşayan yabancı uyruklu kişilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam uygulanacağını duyurdu. Özcan, göreve geldikten sonra mültecilere ayni ve nakdi yardımda bulunulmaması için de talimat vermişti.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Galatasaray, Fransa Ligue 1 ekiplerinden Rennes takımında forma giyen Sacha Boey’i dört yıllığına kadrosuna kattığını kamuoyuna duyurdu.

Fenerbahçe, dün hazırlık maçında Gençlerbirliği ile karşı karşıya geldi. Sarı-Lacivertli ekip, karşılamayı 4-0 kazandı.

Trabzonspor ise dün hazırlık maçında Kasımpaşa ile karşılaştı. Bordo-mavili ekip, maçı 2-1 kazandı. 

Japonya’da devam eden 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda milli sporculardan tekvandoda Nafia Kuş, badmintonda Neslihan Yiğit, judoda Vedat Albayrak, okçulukta Yasemin Ecem Anagöz, boksta Busenaz Sürmeneli, halterde Nuray Levent, yelkende Ecem Güzel ve Alican Kaynar, yüzmede Defne Taçyıldız, Berkay Ömer Öğretir ve Yiğit Aslan mücadele edecek.

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda B Grubu’ndaki ikinci maçında İtalya ile karşı karşıya gelecek.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Afgan sığınmacılar için Türkiye’nin daha doğru bir yer olduğunu savundu. Avrupa Birliği’ne uyarılarda bulunan Kurz, “Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa, herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç’e gelmesindense, Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan’ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum” dedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Biliç ise Kurz’un açıklamaları üzerine “Türkiye Avrupa Birliği’nin sınır muhafızı olmayacak” dedi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak da “Kendinize gelin. Türkiye, Avrupa’nın göçmen gettosu değildir, olmayacaktır” diye konuştu. 

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden almıştı. Said ayrıca, 30 gün Meclis’in tüm yetkilerini dondurmuş, milletvekillerinin görevlerini askıya almıştı. Meşişi, yeni bir isim atanınca başbakanlık görevinden istifa edeceğini duyurdu. Türkiye ve dünyadan, Tunus’ta yaşananlara ilişkin açıklamalar geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında, derin endişe duyulduğu ifade edildi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de Türkiye gibi endişe duyduklarını açıkladı. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da Tunus’un içinde bulunduğu çalkantılı süreçten hızlıca çıkması temennisinde bulundu.

New York Belediyesi, şehirdeki öğretmenler ve polis memurları da dahil olmak üzere tüm belediye çalışanlarından 13 Eylül’e kadar koronavirüs aşısı olmalarını talep etti. 13 Eylül’e kadar aşı olmayan çalışanlar, işe gelebilmek için kuruma negatif test sonucu bildirmek zorunda kalacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.