Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban’ın “Ülkenize dönün” çağrısına Türkiye’deki Afganlar ne diyor? -“Ellerinde silah tutarak ‘Biz değiştik’ diyorlar, buna inanmak mümkün değil”

Haber: Sema Kızılarslan, Ali Macit

Afganistan’daki gelişmeler tüm dünyanın gündeminde. Taliban, ABD’nin çekilmesinin ardından 10 günde tüm ülkede kontrolü ele geçirdi. Taliban Sözcüsü Suhail Shaheen, dünkü (16 Ağustos) açıklamasında, “Herkes için genel af ilan edilmiştir. Bu nedenle güvenle normal rutin işlerinize geri dönmelisiniz. Türkiye’de olanlar da geri gelebilir. Herkes, yetenekleri doğrultusunda bize hizmet edebilir” dedi. İstanbul-Zeytinburnu’nda yaşayan Afganlar’a, Taliban’ın “Geri gelebilirsiniz” açıklamasıyla ilgili ne düşündüklerini sorduk.

Taliban geldi mahvetti, Rusya geldi onlar da mahvetti, Amerika geldi onlar da işgal etti”

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesini ve ülkede yaşanan kaosu, Türkiye’de yaşayan Afganlar da yakından izliyor. Türkiye’ye 11 yıl önce gelen 26 yaşındaki Derviş Ameni, Zeytinburnu’nda aşçılık yapıyor. Taliban’ın çağrısını sorduğumuz Ameni, “Asla gitmem” yanıtını veriyor ve şunları söylüyor:

11 yıldır Türkiye’deyim. Afganistan’da yaşananları takip ediyorum. Af çağrılarını samimi ve gerçekçi bulmuyorum. Bir film çeker gibi oynuyorlar. 22 sene önce de Taliban, Afganistan’a gelmiş ve mahvetmişti. Rusya gelmişti, onlar da mahvetti. Amerika geldi, onlar da işgal ettiler ülkeyi. Taliban’ı sevmiyorum çünkü insan değiller, cahiller. Barışmak istemiyorlar. Barış isteselerdi, 22 senede çoktan barışı sağlarlardı. Oyuna getirip, herkesi öldürmek istiyorlar. 11 senede bir kere gittim Afganistan’a. Annemi, babamı ve kardeşlerimi göremiyorum. Ama Taliban’ın çağrısını samimi bulmuyorum. Bu yüzden asla gitmem. Zaten Afganistan’dan buraya gelenlerin yüzde 90’ı Avrupa’ya gitmeye çalışıyor.”

“Ellerinde silah tutarak ‘biz değiştik’ diyorlar, buna inanmak mümkün değil”

Altı yıldır Türkiye’de yaşayan ve üniversite eğitimini burada tamamlayan uluslararası ilişkiler bölümü mezunu Necip Abdulnaser de Taliban’ın “af” ve “Geri dönebilirler” açıklamalarını güvenilir bulmuyor. “20 sene önce de Taliban vardı, o zamanlardan tanıyoruz” diyen Abdulnaser, şöyle konuşuyor:

“Taliban’a güvenmek ya da güvenmemek gibi bir mesele yok aslında. Ne olduklarını ve ne olacağını zamanla göreceğiz. Af çıktığı için kimsenin buradan tekrar Afganistan’a gideceğini sanmıyorum. Gidersek, can güvenliğimizden emin olarak gitmeliyiz. Ama şu an bunların hepsi belirsiz. Kimsenin çağrısına güvenip burayı terk edemem. Biz, Taliban’ın eski hallerini de biliyoruz. 20 sene önce de Taliban vardı, o zamanlardan tanıyoruz, biliyoruz. Yaptıklarını zulümler çok fazlaydı. Şu anki Taliban da o zamanlardaki gibi, aynısı. Hiçbir değişiklik yok. ‘Biz değiştik’ diyorlar ama bunlara inanmıyorum. Ellerinde silah tutarak hatta doğrultarak ‘Biz iyiyiz, değiştik’ diyorlar. Buna inanmak mümkün değil. Orada yaşayan ailelerimiz de zor durumda. Haberleşiyoruz, hiç mutlu değiller. Bir sürü sorun, sıkıntı yaşıyorlar. Kaçmaya çalışırken uçaktan düşenler oldu. Taliban bu kadar iyiyse neden kaçıyorlar? Çünkü geçmişteki Taliban’ı biliyorlar. Ne kadar kötü bir örgüt olduğunu herkes biliyor.”

“Taliban yalan söylüyor”

54 yaşındaki İsmet Ataullah da beş yıldır Türkiye’de yaşıyor. Esnaf olan Ataullah, Taliban’ın çağrısını samimi bulmadığını belirtiyor: “Taliban yalan söylüyor, beş senedir burada yaşıyorum, geri gidemem. Taliban’a güvenip geri gidilmez. Son yaşananlar beni de çok üzdü. Orada akrabalarım var, ailem var. Onlar ile haberleştiğimde bana, ‘Durumlar hiç iyi değil’ diyorlar. Orası düzgün bir yer olsaydı Türkiye’ye gelmezdik. Niye gelelim? Ailem, evim her şeyim oradaydı.”

etiketler: afgan, türkiye, taliban, af çağrısı, zeytinburnu, Suhail Shaheen

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.