Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Felaketin ardından: Selin vurduğu Bozkurt, Ayancık ve Bartın’da hayat normale dönmüyor, iktidara tepki devam ediyor

Kastamonu, Sinop ve Bartın’da yaşanan sel felaketinin ardından temizlik ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. En fazla can kaybının yaşandığı Kastamonu’da çalışmalar Bozkurt ilçesinde yoğunlaşırken Abana Küçük Sanayi Sitesi hakkında boşaltma kararı verildi. Sinop’ta elektrik ve su sorunu çözüldü. Sinop-Ayancık yolu tekrar ulaşıma açıldı. 52 evin yıkıldığı Babaçay Köyü’nde ise 76 ev için yıkım kararı verildi. 

Foto: Sedat Elbasan


“Burayı gösteri alanına çevirdiler

Sel felaketinde en fazla hasarın yaşandığı yer Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi oldu. Kastamonu’da yürütülen çalışmalar bu ilçede yoğunlaşırken en az 500 kişinin geçimini sağladığı Abana Küçük Sanayi Sitesi için yıkım kararı verildi. Şehir merkezinde ise temizleme çalışmaları devam ediyor. CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, “Bodrum katlarda yaşayan yoksul insanlar sel felaketinden çok büyük zarar gördü. Bu insanların yaralarını sarmamız gerekiyor. İlk üç gün devletin araç ve makineleri olmasına rağmen inisiyatif alıp talimat verebilecek insan yoktu. Koordinasyonsuzluk, yapılacak yardımı geciktirdi” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçlara izin verilmemesi sebebiyle Abana’ya yardım edilemediğini söyleyen Erbilgin, “Son dönemde yaşanan krizleri yönetemeyen iktidar, bu durumunu küçük ilçelerde tamir etmeye çalışıyor. Burayı gösteri alanına çevirdiler” diye konuştu.  

Foto: Sedat Elbasan

“Dokuz kadın kayıptı fakat onbir kadın bulundu”

Sel felaketinde ciddi hasarın oluştuğu Sinop’a bağlı Ayancık ilçesinde, yıkılan köprünün yerine askeri köprü inşa edildi. Kullanılmaz hale gelen Sinop-Ayancık yolu tekrar trafiğe açılırken elektrik ve su sorunları ise çözüldü. Selin etkisiyle 52 evin yıkıldığı Babaçay Köyü’nde 76 ev için yıkım kararı verildi. Bölgede konteynır köy kuruluyor. Sanayi bölgesi ise henüz temizlenebilmiş değil. Selin etkilediği ilçelerde birçok belediyeden ekiplerin bulunduğu söyleyen İl Genel Meclis Üyesi CHP’li Ozan Sarısoy, “Ayancık’ta molozların ve selle gelen hafriyatın kaldırılabilmesi için ağır iş makinelerine ihtiyaç var. Hastanemiz ağır hasar aldı. Koordinasyon hala zayıf” dedi. Gıda ve suya doyduklarını söyleyen Sarısoy, kayıplarla ilgili ise “Dokuz kadın kayıptı fakat 11 kadın bulundu. Kimlik tespiti çalışmaları devam ediyor ancak iki kadının Bozkurt’tan sürüklendiğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

Foto: Sedat Elbasan
Foto: İHA


“Ciddi boyutta maddi hasar var”

Sel felaketinin maddi hasara yol açtığı Bartın’ın Ulus ilçesi ile Abdipaşa beldesinde yol açma çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Bir kişinin öldüğü ve kayıp ilanının bulunmadığı Bartın’da köprülerde oluşan hasarların giderilmesi için çalışmalar sürüyor. Hasar tespit çalışmalarının henüz tamamlanamadığını belirten CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “Ciddi boyutta maddi hasar var. Esnaf henüz kepenklerini açamadı. Halkın temel ihtiyaçlarını belediyelerimiz aracılığıyla karşılamaya çalışıyoruz” dedi. Karadeniz’de yaşanan sel felaketlerine alışmamamız gerektiğini söyleyen Bankoğlu, “Yaralar oluşmadan engellenmeli. İklim krizinin etkileri her geçen gün etkilerini artırıyor. Bu konuda daha kapsamlı çalışmalar yapmalıyız” diye konuşmuştu.

Ne olmuştu?

11 Ağustos tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Kastamonu, Sinop ve Bartın’da 70’ten fazla kişi hayatını kaybetti. Afet bölgelerinden 2 bin 400’e yakın insan tahliye edildi. Afet bölgelerinde ciddi boyutta maddi hasar oluştu. Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde müteahhitliğini yaptığı binanın yıkılması sebebiyle Mehmet Özkan tutuklandı.

Foto: Sedat Elbasan
Foto: Sedat Elbasan


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.