Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: “Elektrik çarpanı toprağa gömme” hurafesini besleyen haberler

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda yayımladığı yazısında Diyarbakır’da elektrik akımına kapılan bir kişinin yakınlarının doktorların tedavisine izin vermeyerek, hastane bahçesinde çukur kazıp hastayı toprağa gömmeye çalıştığı olaya dair haberleri ele aldı.

Bildirici’nin incelediği haberlerde uzman görüşüne yer verilmese de haberlerin olaya yaklaşımı doğruydu çünkü bütün haberlerde hastanın yakınlarının yanlış yaptıkları vurgulanıyor, toprağa gömmenin bir tedavi yöntemi olamayacağına dikkat çekiliyordu.

Haberlerin yaklaşımı doğru olsa da, Faruk Bildirici “elektrik çarpan kişiyi toprağa gömme” hurafesinin toplumda yerleşmesinde medyanın payının büyük olduğuna dikkat çekti. Yıllardır, elektrik çarpmasından sonra toprağa gömülerek yaşama döndürülen kişilerle ilgili haberler yayımlandığını ve haberlerde bu yöntemin övüldüğünü yazan Bildirici, çok sayıda haberi örnek gösterdi.

“Gazetecilerin yapması gereken, ‘elektrik çarpanı toprağa gömme’yi başlıklarda doğru ve mucize bir yöntem gibi sunmamak, doktorların görüşüne de başvurarak toprağa gömmenin yanlış olduğunu her haberde vurgulamak” diye yazan Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.