Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (8 Eylül 2021): Yeni Taliban hükümetinin ilk günü

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Senem Görür, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’a güneşli bir hava hâkim olacak, sıcaklık 25 derece. Ankara’da hava 27, Antalya 30, Diyarbakır 36, İzmir ise 30 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 23 bin 638 yeni vaka tespit edildi, 274 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 98 milyon 856 bin 205’e çıktı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de iki kişide koronavirüsün “Mu varyantı”nın tespit edildiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen ve ilk kez Kolombiya’da rastlanan Mu varyantı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Güney Kore ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde de görülmüştü. Koronavirüsün “Mu varyantı” hakkında bilinmesi gereken her şeyi medyascope.tv adresindeki haberimizden okuyabilirsiniz.

Koca, Twitter hesabından, Doğu Anadolu’da mavi illerin sayısının artmaya başladığını belirterek, “Van’da ilk doz aşı oranı yüzde 75’in üzerinde. Van’ı kutluyor, örnek alıyoruz. Van, Kovid-19’a karşı ikinci doz aşı oranıyla da örnek olmalı” paylaşımında bulundu.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 34 kuruş, avro kuru 9 lira 89 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.454 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 482 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 71,79 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

TÜİK, 2020 yılı girişim özelliklerine göre dış ticaret ile girişimcilik ve demografisi istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye-Mısır arasındaki istişarelerin ikinci turu dün Ankara’da başlamıştı, bugün de devam etmesi bekleniyor. Heyetlerin somut olarak, ülkelere büyükelçi atama konusunu ele alması bekleniyor.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, katıldığı bir YouTube programında kendisinden yardım isteyen bir kadınla ilgili anlattığı olayın ardından, pazartesi günkü CHP MYK toplantısında “uyarı” talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. Partinin aldığı bu kararı değerlendiren Özcan, “İki hafta önce cami temel atma töreni yapan, anası babası hacı olan, anası tesettürlü olan bir insanın başı kapalı bir kadına bilerek ve isteyerek hareket edebilmesi, aşağılaması söz konusu olabilir mi?” dedi. 

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu tren kazası davasının sekizinci duruşması dün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Sanıklardan olası kastla insan öldürme suçlamasından ek savunma isteyen mahkeme, soruşturma savcısı Galip Yılmaz Özkurşun hakkında görevi kötüye kullandığı ve adil yargılamayı etkilediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulması talebini kabul etti. Dava, 25 Ocak 2022 tarihine ertelendi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kütüphane ve Müzeler Şube Müdürlüğü, İstanbul’daki kütüphanelere 100 bini aşkın kitap almak için ihale açtı. Ancak ihale teklif veren şirketlerin evrakındaki eksikler nedeniyle iptal edildi.

Bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şikayeti üzerine “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama” suçlamasıyla yargılanan modacı Barbaros Şansal’a üç ay 22 gün hapis cezası verildi. Medyascope’a konuşan Şansal, kararı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını söyledi ve “Şimdiye dek ülkemi şikayet eden insan olarak davranmadım, böyle devam ederse bana Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yolu görünüyor” dedi.

İstanbul’da suya yüzde 15,62 oranında zam.. İSKİ Olağanüstü Genel Kurulu’nda suya yüzde 15,62 zam teklifi oybirliği ile kabul edildi. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu altıncı haftasında Hollanda’ya Memphis Depay (3), Davy Klassen, Gruss Til ve Donyell Malen’in attığı goller ile 6-1 mağlup oldu. Milliler’in tek golünü Cengiz Ünder kaydetti. Türkiye, aldığı bu mağlubiyetin ardından 11 puanda kalırken Hollanda ise 13 puana yükseldi. 

G Grubu’nda haftanın sonuçları:

Hollanda 6-1 Türkiye

Karadağ 0-0 Letonya

Norveç 5-1 Cebelitarık

Süper Lig’de yaz transfer dönemi bu gece 00.00’da sona erecek. 

Türkiye Erkek Voleybol Takımı bugün saat 20.00’de grubunun son maçında Finlandiya ile karşılaşacak. Karşılaşma, TRT Spor 2 ve TRT Spor Yıldız kanallarından canlı olarak yayınlanacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Meksika’nın başkenti Meksika’da 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 

Endonezya’daki bir cezaevinde çıkan yangında en az 41 mahkum öldü, 39 kişi yaralandı. 

İspanya’nın kuzeyindeki bir hastanede 19 yıl önce doğduktan sonra yanlış aileye verildiği ortaya çıkan bir kadın, 3 milyon euroluk tazminat talebiyle dava açtı. 

ABD’nin Teksas eyaletinde, Cumhuriyetçiler’in hazırladığı yeni seçim tasarısı yürürlüğe girdi. Yasa mektupla ya da erken oy kullanma gibi yöntemleri kısıtlıyor. Demokratlar ise yasayı “azınlıkların seçimlere katılımlarını kısıtlama yasası” olarak nitelendiriyor. 

Taliban, Afganistan’ın geçici hükümetini açıkladı. Geçici hükümette görev alacağı açıklanan kişilerin 20 yıl önceki Taliban yönetiminin önde gelen isimlerinden oluşması dikkat çekti. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit’in verdiği bilgiye göre, hükümetin başında Molla Muhammed Hasan Akhund olacak, Akhund’un yardımcılığını ise Molla Abdulgani Baradar üstlenecek. Listede dikkat çeken bir diğer isim, İçişleri Bakanlığı görevini üstlenecek olan Siraceddin Hakkani. Hakkani, FBI’ın arananlar listesinde bulunuyor ve yerini tespit edene 5 milyon dolar ödül verilmesi söz konusu. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.