Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson: “Cristiano Ronaldo’nun Manchester United’a transferi nostaljik açıdan güzel ama futbolun hissiyatı açısından eksik”

İngiltere Premier Lig’e gollerle dönen Cristiano Ronaldo’nun transferinin açıklanmasından sonra, 27 Ağustos 2021’de Sports Illustrated dergisinde çıkan Jonathan Wilson’ın “Cristiano Ronaldo’s Manchester United Return is Nostalgic, But Lacks Football Sense/Cristiano Ronaldo’nun Manchester United’a transferi nostaljik açıdan güzel ama futbolun hissiyatı açısından eksik” yazısını Medyascope Spor Servisi’nden Sedat Efekan Özener çevirdi.

Cristiano Ronaldo’nun Manchester United’a transferi nostaljik açıdan güzel ama futbolun hissiyatı açısından eksik

Manchester United, 15 milyon euro bonservis bedeli ve 8 milyon euro bonuslar karşılığında kadrosuna kattığı Cristiano Ronaldo transferini Twitter hesabında, “Evine hoş geldin, Cristiano” ifadesiyle duyurdu. Bu paylaşım bir saat içinde bir milyon beğeni aldı, 600 bin kere retweet edildi.

Manchester United taraftarları bu transferden dolayı tabii ki heyecanlıdır. Kulüp tarihindeki en önemli figürlerden biri neredeyse aynı şehirde mavi formayı giyecekken, Carlos Tevez’de başlarına gelen bu ihtimali kolayca unuttular ve Ronaldo evine döndü. Bu konudan bağımsız şekilde Manchester City’nin Ronaldo’yu neden istediği ayrı bir merak konusu. Ronaldo Pep Guardiola sistemine uygun profilde bir oyuncu değil.

Cristiano Ronaldo’nun United formasıyla ilk dönemi harikaydı. Üç Premier League şampiyonluğu yaşadı ve 2007-2008 sezonunda ligde attığı 31 gol, hala Kırmızı Şeytanlar formasıyla bir Premier League sezonunda ulaşılan en yüksek gol sayısı. Doğal olarak MANU taraftarları eski günleri tekrar yaşamak istiyor ancak o günlerin üzerinden çok zaman geçti, Ronaldo 12 yıldır United forması giymiyor.

2009’dan günümüze futbol ve Cristiano Ronaldo çok değişti. Portekizli süperstar artık United kariyerinin başladığı dönemdeki top cambazı kanat oyuncusu değil, hatta Real Madrid forması giymeye başladığı dönemdeki ekstrem patlayıcı forvet de değil. Yaş aldıkça oyundaki eforunu azalttı, daha az koşmaya başladı ve çok keskin bir bitiriciye dönüştü. Futbolda muhtemelen kafa vuruşları en tehlikeli oyuncu. Ancak hiçbir zaman üst seviyede olmayan savunma katkısı ve pres motivasyonu, artık tamamen yok olmuş durumda.

Avrupa’nın beş büyük ligindeki forvetler arasında, pres yapma açısından sondaki yüzde 2’lik kesimde yer alıyor. Bu modern futbolun elit seviyesinde sıkıntılı bir durum. Serie A’da geçirdiği üç sezonda 81 gol atan Ronaldo hâlâ kusursuz bir golcü ama Juventus’u daha kötü bir takım yaptı. Dokuz yıl üst üste şampiyon olarak lige ambargo koyan Juventus, geçen sezonu dördüncü sırada bitirdi. Ronaldo spesifik olarak Şampiyonlar Ligi’ni kazanma hedefiyle getirilmişti ancak gruplardan sonra yalnızca bir eleme turu kazandılar (Atletico Madrid), çeyrek finalde Ajax’a, son 16 turunda Lyon ve Porto’ya elendiler.

Bu sonuçların Manchester United’da farkla olacağını ummak için elimizde bir sebep yok. Ronaldo gol atmaya devam edecek ama geçen sezon Premier League’de 38 maçta 73, Şampiyonlar Ligi’nde altı maçta 15 gol atan United gol atma sıkıntısı yaşamıyordu. Net bir penaltıcıya da ihtiyaç duymuyorlardı, bu konuda Ronaldo’nun milli takımdan yakın arkadaşı Bruno Fernandes’e sahipler. Ayrıca frikikleri kimin kullanacağını merak ediyorum. Genelde pres oyununda rol almayan hücum oyuncularını taşıyan takımlar Şampiyonlar Ligi’ni kazanamıyor. Ronaldo’lu Juve, Neymar’lı Barcelona ve Guardiola sonrası dönemdeki Lionel Messi’li Barcelona bazı örnekler.

Ole Gunnar Solskjaer yönetiminde United’ın yaşadığı sıkıntı, organize ve yaratıcı set hücumları yapmak. Geç iş oyununda oldukça başarılılar, kontra ataklarda maçın kaderini değiştirebilecek yetenekli oyunculara sahipler. Ancak yerleşik ve kompakt savunmaları istikrarlı şekilde çözmekte sıkıntı yaşıyorlar, Ronaldo’nun bu konuya aranan cevabı getireceğini düşünmüyorum.  

Manchester United’ın bu bağlamda Ronaldo’dan ziyade defans ve hücum arasında bağlantı olacak bir orta saha oyuncusuna ihtiyacı vardı. Declan Rice’a ilgileri olduğu biliniyor ama bu transfer Jadon Sancho ve Raphael Varane’a toplamda 150 milyon dolar bonservis bedeli verdikleri için olgunlaşmadan askıya alındı. Yine de kendi ifadeleriyle bu yaz transfer planlarında olmayan ve Mason Greenwood’un gelişimini sekteye uğratabilecek bir ekleme için harcama yaptılar.

Bu karar, duygusal açıdan Solksjaer’in takımın başına geçmesine benziyor. Norveçli teknik direktörün 2,5 sezonluk performansı yeterince ikna edici değil ve kulüpte iz bırakmamış biri aynı performansı gösterseydi, daha fazla baskı altında olurdu. Cristiano Ronaldo da aynı nostalji hissiyatını yaşatıyor. Tamamen saha içi perspektifinden bakıldığında soru işaretleri barındıran bir transfer. Manchester United’ın geçmişte yaşadığı unutulmaz günlerin, günümüzde önlerine bakıp gelişmelerini geciktirdiği hissiyatına kapılmamak elde değil.

Cristiano Ronaldo’nun golleriyle dönüşü üzerine haberimiz:

Cristiano Ronaldo’nun kariyerinde attığı en güzel beş gol:

Yazar: Jonathan Wilson

Çeviren: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Kaynak: https://www.si.com/soccer/2021/08/27/cristiano-ronaldo-manchester-united-return-solskjaer-analysis

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler