Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fahiş kira zamları ve evden çıkmaya zorlama karşısında kiracıların hakları – Av. Yankı Büyüksezer: “Yeni kiraya verilen konutlarda tavan fiyat olmaması pek çok sorun yaratıyor”

Son zamanlarda yükselen kira fiyatlarıyla kiralık ev bulmanın gittikçe zorlaşmasının yanında kiralık evi olanlar da ücretlerin fahiş oranlarda artırılması ve evden çıkmaya zorlanmak gibi problemlerle karşılaşıyor. Kira hukuku alanında çalışan Avukat Yankı Büyüksezer, kiracıların fahiş kira zamları ve evden çıkmaya zorlanmak karşısında ne gibi hakları olduğunu, neler yapabileceklerini Medyascope‘a değerlendirdi.

“Asıl sorun yeni kiraya verilen konutlarda tavan fiyat olmaması”

Kira artışlarında tavan fiyatın daha önce Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), şimdilerde ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinden hesaplandığını belirten Yankı Büyüksezer, kiralarla ilgili asıl sorunun, yeni kiraya verilen konutlarda tavan fiyat olmaması olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: 

“Yüz yüze eğitimin yeniden başlaması, şirketlerin çalışanlarını iş yerlerine çağırmasıyla birlikte konut arzında bir sıkıntı yaşanıyor. Talep fazla olunca mal değerleniyor. Yeni kiraya verilen konutlarda tavan uygulaması olmamasıyla birlikte isteyen 15 bin TL’ye, isteyen 20 bin TL’ye evini kiraya verebiliyor”

“Ev sahibinin kira artışı konusunda anlaşamadığı kiracısını evden çıkartma hakkı yok”

Devam eden kira sözleşmelerinde ev sahibinin kira artışı konusunda anlaşamadığı kiracısını evden çıkartma hakkı olmadığını vurgulayan Büyüksezer, kiracının kirasını düzenli bir şekilde ödediği durumda ev sahibinin kiracıyı evden çıkartabilmesinin yalnızca “gereksinim” sebebiyle olabileceğini, ev sahiplerinin de gereksinim koşulunu öne sürerek evden çıkartma için bir şekilde kılıf bulabildiklerini söyledi.

Kirayla ilgili sorunlarda kanunların düzenleme şeklinde bir çözüm ortaya koyması gerektiğini ancak bunun oldukça zor olduğunu ifade eden Büyüksezer, “Kira hukuku subjektif ve uygulamada kendine hayat bulan bir alan. Biz bu alandaki sorunları daha çok uygulamalar (içtihatlar, Yargıtay’ın yaklaşımları, çeşitli pratikler) üzerinden çözebiliyoruz. Ev sahibinin de kiracının da güçlü olduğu farklı noktalar var. Kanunların bunu net düzenlemesi oldukça zor” diye konuştu.

Kiracıların kira sözleşmesinde dikkat etmesi gereken hususlar

Kiracıların kira sözleşmesi yaparken dikkat etmeleri gereken çeşitli noktalar olduğunu söyleyen Büyüksezer, mal sahibi ile yaşanabilecek sorunlara karşı sözleşmeye iletişim adresi olarak e-posta hesaplarının yazılması ve iletişimin kayda alınması gerektiğini söyledi. Güvence bedelinin nemalanmasının önemini de vurgulayan Büyüksezer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesela yazılımla uğraşıyorsunuz ve sizin için internet altyapısı çok önemli. Kiralamak istediğiniz evde fiber optik altyapısı olup olmadığını sordunuz ve mal sahibi size olduğunu söyledi. Eve taşındığınızda ise binada fiber optik altyapı olmadığını gördünüz. Eğer mal sahibinin bu beyanını sözleşmeye eklerseniz daha sonrası için eliniz güçlenir”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.