Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (16 Eylül 2021): İlk uzay turistlerinin yolculuğu başladı

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul sağanak yağışlı, sıcaklık 27 derece. Ankara’da hava 21, Antalya’da 28, Diyarbakır’da 31, İzmir’de ise 29 derece olacak. 

Ankara Valiliği, sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklindeki yağışların bugün de (16 Eylül 2021) etkili olacağını belirterek dikkatli olunması uyarısı yaptı.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 28 bin 224 yeni vaka tespit edildi, 248 kişi ise hayatını kaybetti. 

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 103 milyon 586 bin 969’a çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dünkü (15 Ağustos) Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Okullarda yapılacak tarama testlerine ilişkin konuşan Koca, “Velilerimiz onam formunda öğrencilerden örnek alınmasına izin verdiği takdirde sadece boğazdan örnek alınarak test yapılacak” dedi. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 43 kuruş, avro kuru 9 lira 98 kuruştu.

Borsa  İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.423 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 487 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,56 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temmuz ayına ilişkin konut fiyat endeksi ile özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcunu ve haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kırklareli’nde belediyeyi ve esnafı ziyaret edecek, muhtarlar, STK temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya gelecek. Kılıçdaroğlu, Lüleburgaz ilçesinde Romanlarla buluşacak ve Balkan Göç Anıtı’nın açılışına katılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Diyadin ilçesi ile Ağrı merkezde esnaf ziyaretinde bulunacak.

Batman’ın Beşiri ilçesinde 16 Temmuz 2020 tarihinde intihara sürüklenen 18 yaşındaki İpek Er’e “nitelikli cinsel saldırıda bulunduğu” suçlamasıyla tutuksuz yargılanan uzman çavuş Musa Orhan, hâkim karşısına çıkacak. 

8 Mart 2021 tarihinde yevmiyesini almak için gittiği dükkanda patronları tarafından darp edilen 18 yaşındaki Ş.C.K.’nin gördüğü şiddete ilişkin dördüncü dava bugün devam edecek. Son duruşmada savcı, Ş.C.K.’nin de cezalandırılmasını talep etmişti. 

Milli Eğitim Bakanlığı, haftada iki defa zorunlu istenen PCR testlerinin, özel eğitim okulları, ortaokul ve ortaöğretim özel öğrenci yurt ve pansiyonları çalışanlarından da talep edileceğini duyurdu. Mesleki eğitim ve geliştirme kursları, iş makineleri sürücü eğitim kursları, teorik ve uygulama sınavlarında görev alan usta öğreticiler dahil tüm personelden haftada iki defa PCR testi istenecek.

Hrant Dink’in doğum günü 15 Eylül’de verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülleri’nin 13’üncüsü koronavirüs nedeniyle çevrimiçi düzenlendi. 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekanı’ndaki tören, vakfın internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı. Ödülün yurtdışındaki sahibi gazeteci ve yazar Maria Ressa, Türkiye’deki sahibi ise aktivist ve avukat Canan Arın oldu.

İstanbul-Avcılar’daki Xiaomi fabrikasında 170’in üzerinde işçi Türk Metal Sendikası’na üye olduğu için işten çıkarıldı. İş akitlerinin fesh edildiğini öğrenen işçiler fabrika bahçesinden çıkmıyor, içeriye giremeyenler de fabrika önünde eylemlerine devam ediyor. Muhabirimiz Ufuk Çeri’nin haberini sitemizden okuyabilirsiniz. 

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatların yargılandığı davada mahkeme, Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Gelecek duruşma 17 Kasım’da.

İstanbul-Maltepe’de 11 Eylül’de düzenlenen aşı karşıtı mitinge izin vermeyen Maltepe Kaymakamı Meftun Dallı, Kocaeli-Derince’ye tayin edildi. Dallı’nın aşı karşıtı mitingi yasaklamasının ardından İstanbul Valiliği mitinge izin vermişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) metrobüs filosuna kattığı 160 otobüsün alımı için imza töreni düzenlendi. Alınan otobüslerin teslimatları, 2022 yılının ilk aylarından itibaren yapılacak. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ilk hafta, dün oynanan karşılaşmalar ile sona erdi. Temsilcimiz Beşiktaş , sahasında Borussia Dortmund’a Jude Bellingham ve Erling Haaland’ın attığı goller ile 2-1 mağlup oldu. Siyah-beyazlıların karşılaşmadaki tek golünü, 90+4. dakikada Francisco Montero kaydetti. Günün diğer karşılaşmalarında ise şu sonuçlar alındı:

Club Brugge 1-1 Paris Saint-Germain

Manchester City 6-3 Leipzig

Atletico Madrid 0-0 Porto

Liverpool 3-2 Milan

Sporting Lizbon 1-5 Ajax

Sherif Tiraspol 2-0 Shaktar Donetsk

Inter 0-1 Real Madrid

Temsilcilerimiz Galatasaray ve Fenerbahçe ise bugün UEFA Avrupa Ligi’nde sahne alacak. Galatasaray, saat 19.45’te sahasında Lazio’yu konuk ederken Fenerbahçe, saat 22.00’de deplasmanda Eintracht Frankfurt’un karşısına çıkacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

İlk uzay turistlerinin üç gün sürecek uzay yolculuğu başladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX tarafından üretilen Dragon aracı ve bir Falcon-9 roketi uzaya fırlatıldı. Dört turist, üç gün boyunca Dünya yörüngesinde dolaşacak. Maceralarıyla başkalarına ilham vermeyi ve kanserli çocuklara gereken ilaç parasını toplamayı amaçlayan “amatör astronotlar”,  bu görevi “Inspiration4 (Esinlenme4)” olarak adlandırmıştı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin savunma, göç, sağlık ve diğer temel konulardaki önceliklerini açıkladı. Strasbourg’da Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Leyen, Avrupa’nın Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) desteği olmaksızın askeri adım atabilecek siyasi iradeye sahip olması gerektiğini belirtti. 

İngiltere, ABD ve Avustralya, nükleer enerjili denizaltı teknik bilgisi dahil olmak üzere savunma alanında ileri teknolojilerin paylaşılacağı özel bir güvenlik anlaşması imzaladı. Anlaşma ile mümkün olan en hızlı sürede, Avustralya’nın nükleer denizaltı kapasitesi elde etmesi amaçlanıyor.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.