Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (17 Eylül 2021): Ali Erbaş, yeniden Diyanet İşleri Başkanlığı’na atandı

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık 19 derece. Ankara’da hava 10, Antalya’da 20, Diyarbakır’da 15, İzmir’de ise 22 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 28 bin 118 yeni vaka tespit edildi, 262 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 104 milyon 77 bin 916’ya çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 4-10 Eylül arasında illere göre her 100 bin kişide görülen vaka sayılarını açıkladı. Buna göre her 100 bin kişide koronavirüs vaka sayısı İstanbul’da 183,48, Ankara’da 282,66, İzmir’de 43,26 oldu.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, aşı uygulamalarındaki son durumu açıkladı. İstanbul’da, birinci doz 9 milyon 472 bin 237, ikinci doz 7 milyon 291 bin 509, üçüncü doz 1 milyon 257 bin 958 aşı yapıldı. Yerlikaya’nın verdiği bilgiye göre İstanbul’da aşılama oranı yüzde 82,5 oldu. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 53 kuruş, avro kuru 10 liraydı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.418 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 481 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,48 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temmuz ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri ile eylül ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2018-2020 dönemine ilişkin “hayat tabloları” istatistiklerini duyuracak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ağustos ayında kurulan ve kapanan şirketlere ilişkin istatistikleri açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na Prof. Dr. Ali Erbaş yeniden atandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla Kastamonu, Sinop ve Bartın’daki sel felaketinde zarar gören tüketicilerin ağustos, eylül, ekim ayı elektrik faturaları üç ay ertelendi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Mersin Genişletilmiş İl Danışma Toplantısı’na ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki toplu açılış törenine katılacak.

Afyonkarahisar’da patronlarının şiddet uyguladığı çocuk işçiye iki yıl bir ay ceza verilip cezası ertelenirken, patronlara iki buçuk ve üç yıl ceza verildi. Avukat Elif Tuğba Şahin’in Medyascope’a verdiği bilgilere göre Ş.C.K. hakkında “basit yaralamaya teşebbüs suçundan” hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. “Kullanma hırsızlığı” suçlamasıyla ilgili verilen iki yıl bir aylık ceza ertelendi. Patron sanıklar hakkında ise “silahla kasten yaralama” suçlamasıyla iki buçuk ve üç sene olmak üzere ayrı ayrı ceza verildi, cezalarda indirime gidilmedi. Beyza Kural’ın haberini internet sitemizden okuyabilirsiniz.

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği suçundan hapis cezası alan eski Yargıtay üyeleri Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici, Esabil Saylak ile Kenan Karabeyeser’in, “görevi kötüye kullanma” suçundan Yüce Divan’da yargılanmasına dün (16 Eylül) devam edildi. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 25 Kasım’a erteledi. Özgür Özdemir’in haberini web sitemizden okuyabilirsiniz. 

Batman’ın Beşiri ilçesinde intihar eden İpek Er‘e (18) cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan eski uzman çavuş Musa Orhan, “Masum olduğumu düşünüyorum. İpek Er’in ölümüne üzgünüm” dedi. Mahkeme, Orhan ile ilgili savcının tutuklama talebini reddetti. Dava 3 Aralık’a ertelendi. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), psikolojik yıldırma, baskı, her türlü taciz ve cinsiyet ayrımcılığı yapan meslektaşlarını disiplin soruşturması kapsamına aldı. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Temsilcilerimiz Galatasaray ve Fenerbahçe, dün UEFA Avrupa Ligi’nde ilk hafta maçlarını oynadı. Galatasaray, sahasında İtalya temsilcisi Lazio’yu 1-0 mağlup ederken Fenerbahçe ise Almanya temsilcisi Eintracht Frankfurt ile deplasmanda oynadığı karşılaşmadan 1-1’lik sonuç ile ayrıldı. 

UEFA Avrupa Ligi’nde ilk hafta şu sonuçlar alındı:

Rangers 0-2 Olimpik Lyon

Brondby 0-0 Sparta Prag

PSV Eindhoven 2-2 Real Sociedad

Monaco 1-0 Sturm Graz

Leicester City 2-2 Napoli

Spartak Moskova 0-1 Legia Varşova

Eintracht Frankfurt 1-1 Fenerbahçe

Olympiakos 2-1 Royal Antwerp

Lokomotiv Moskova 1-1 Olimpik Marsilya

Galatasaray 1-0 Lazio

Kızılyıldız 2-1 Braga

Midtjylland 1-1 Ludogorets

Real Betis 4-3 Celtic

Bayer Leverkusen 2-1 Ferencvaros

Dinamo Zagreb 0-2 West Ham United

Rapid Wien 0-1 Genk

Süper Lig’de beşinci hafta, bugün oynanacak iki karşılaşma ile başlayacak. Altay sahasında Göztepe’yi, Öznur Kablo Yeni Malatyaspor ise VavaCars Fatih Karagümrük’ü konuk edecek. 

Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı, bugün saat 14.00’te Avrupa Şampiyonası’nda yarı finale yükselebilmek için İrlanda Cumhuriyeti ile kozlarını paylaşacak. 

Avrupa basketbolu dün (16 Eylül) önemli bir değerini kaybetti. Sırp antrenör Dusan Ivkovic, 78 yaşında akciğerindeki sıvı toplanması nedeniyle Belgrad’da yattığı hastanede hayatını kaybetti. Ivkovic, 2014-2016 yılları arasında ülkemizde Anadolu Efes’i çalıştırmıştı.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri Maliye Bakanlığı, Türkiye’de yaşayan üçü Türk beş kişi hakkında, El Kaide’ye destek sağladıkları gerekçesi ile yaptırım uygulama kararı aldı. 

Hizbullah, Lübnan’ın yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeni ile dört konvoyluk İran petrolünü ülkeye getirdiğini açıkladı. Bir hafta önce kurulan Lübnan hükümeti ise izinlerinin alınmadığını duyurdu. İran’dan getirilen petrol, ABD yaptırımlarına neden olabilir. 

The Times gazetesi, İngiltere’nin Türkiye’yi “seyahat edilmemesi gereken kırmızı liste”den çıkaracağını yazdı. 

İngiltere merkezli BBC için YouGov tarafından yapılan bir ankete göre, İngilizler’in yüzde 70’i koronavirüs salgınından sonra ofise dönmek istemiyor. Ankete katılan bin 684 kişinin yüzde 70’i “ofise dönmeyeceklerini” öngörüyor ve belirli bir süre daha evden çalışmaya devam edeceklerini belirtiyor. Bu durum yöneticiler tarafından “yaratıcılığın azalacağı” gerekçesiyle olumsuz karşılanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.