Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EuroLeague geri sayımı (8) – FC Barcelona’da tek hedef şampiyonluk

2020-2021 normal sezonu bitirdiği sıra: 1.

Medyascope’a göre sıralama tahmini: 2.

Barcelona’da gelenler ve gidenler

Koç: Sarunas Jasikevicius

Yeni transferler: Nicolas Laprovittola (PG, Real Madrid), Rokas Jokubaitis (PG-SG, Zalgiris Kaunas), Nigel Hayes (PF, Zalgiris Kaunas), Sertaç Şanlı (C, Anadolu Efes)

Sözleşme uzatanlar: Cory Higgins (SG-SF), Alex Abrines (SF), Sergi Martinez (SF)

Takımdan ayrılanlar: Leo Westermann (PG, AS Monaco), Leandro Bolmaro (SG, Minnesota Timberwolves), Adam Hanga (SF, Real Madrid), Victor Claver (PF, Valencia), James Gist (PF-C, serbest), Artem Pustovyi (C, Gran Canaria)

Hedef kupa

İki sezondur önemli yatırım yapıp çok güçlü kadrolar kuran Barcelona, önce Svetislav Pesic, ardından Sarunas Jasikevicius ile istediği hedefe ulaşamadı. Kulübün finansal olarak yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Lionel Messi’yi takımda tutamadığı bir dönemde basketboldaki bu yatırımdan beklenen karşılık ise EuroLeague şampiyonluğu. Kadrosunda ligin geneline kıyasla küçük değişimler yapan Barcelona, artık kadronun Jasikevicius’u tanıdığı bir sezona başlıyor.

Takımdan ayrılanlar

Leo Westermann, Adam Hanga, Victor Claver ve Artem Pustovyi’yle yollar ayrılırken, Pau Gasol’ün geleceği 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’ndan sonra belirsizliğini koruyor. Performansları düşüşe geçen iki oyuncu olmasına rağmen Hanga ve Claver’in kaybının, kanat rotasyonunda fiziksellik ve savunma anlamında bir eksiklik yaratacağı aşikâr.

Önemli potansiyel vaat edip kaybettikleri isim ise Leandro Bolmaro oldu. Barcelona altyapısında yetişen Bolmaro, 2020’de A takıma yükseldikten sonra 2020 NBA Draftı’nda birinci tur 23. sıradan seçildi. Geçen sezon Barcelona formasıyla İspanya ligi Liga ACB ve İspanya Kupası şampiyonluğu yaşayan 1,98 boyundaki 2000 doğumlu Arjantili iki numara, Minnesota Timberwolves kadrosuna katıldı. 

Kısa rotasyonuna takviyeler

Barcelona, Bolmaro’yu kaybettiği ve Nick Calathes’in şut zaafının en zorlu maçlarda rakipler tarafından işlendiği kısa rotasyonuna iki takviye yaptı: Nicolas Laprovittola ve Rokas Jokubaitis. Laprovittola, sahaya kattıkları ve eksiklikleriyle Calathes’in zıddı profilde bir oyun kurucu. 1,90 boyundaki Arjantinli oyuncunun en önemli özelliği şutu. Savunmada saklanması gereken Laprovittola, hücumda temaslı oyunu sevmese de skor üretebilen bir isim. Barcelona’nın doğru beşlerle Calathes’in tıkandığı noktalarda faydalanabileceği 31 yaşındaki oyuncu, geçen sezon Real Madrid formasıyla EuroLeague’de 6,8 sayı, 1,6 ribaund, 3,8 asist ortalamalarıyla mücadele etti.

2000 doğumlu bir kısa oyuncusunu kaybeden Barcelona, yerini yine 2000 doğumlu bir yıldız adayıyla doldurdu. Jacikevicius’un Zalgiris Kaunas’tan tanıdığı Rokas Jokubaitis, Katalan ekibinin kadrosuna katıldı. 2021 yılında Litvanya ligi LKL’de en iyi genç oyuncu seçilen Jokubaitis, 2021 NBA Draftı’nda ikinci tur 34. sıradan Oklahoma City Thunder tarafından seçildi. 2020-21 sezonunda Zalgiris formasıyla EuroLeague’de 31 maça çıkıp 7 sayı, 1,7 ribaund, 2,5 asist istatistikleriyle oynayan 21 yaşındaki Litvanyalı, Jacikevicius’un Kaunas’ta, özellikle oyun kurucularıyla kurduğu bağı kurup gelişimini sürdürürse, Barcelona’nın NBA’e kaptırdığı ikinci isim olabilir.

Nigel Hayes ve Sertaç Şanlı

Diğer iki transferini pota altına yapan Barcelona, Zalgiris Kaunas’tan Nigel Hayes’i de kadrosuna kattı. Avrupa’ya 2018’de Galatasaray’la adım atan Hayes, Galatasaray – Zalgiris Kaunas – Barcelona yol haritasıyla basamakları tırmanmaya devam ediyor. Nikolo Mirotic’in arkasında Pierre Oriola ve Rolands Smits’le forma rekabetine girecek ABD’li dört numara, gelişime açık yapısı ve atletizmiyle sıyrılabilir. 26 yaşındaki oyuncusu geçen sezon maç başına %44.3 üçlük yüzdesiyle 9,5 sayı, 3,9 ribaund, 1,2 asist, 1,1 top çalma katkısı verdi.

Önümüzdeki sezon Barcelona’da tanıdık bir yüzü, Sertaç Şanlı’yı seyredeceğiz. Üç sezondur Avrupa basketbolunda eşine az rastlanır şekilde kadro istikrarını koruyan ve meyvesini şampiyonlukla alan Anadolu Efes’in, kadrosunda isteyip de tutamadığı tek isim Sertaç oldu. Bu bağlamda Ergin Ataman oyuncuya sitem etmekte beis görmüyor. Sertaç’ın Anadolu Efes’te kalması gerçekten mantıklı bir seçenekti ancak konfor alanından çıkıp yeni bir meydan okumaya adım atan bir oyuncuya saygı duymak gerekir.

Türk basketbolcular kendilerini gösterdiklerinde ya Fenerbahçe veya Anadolu Efes’te forma giyiyorlar ya da NBA şansını deniyorlar. İbrahim Kutluay’ın Panathinaikos’ta, Serkan Erdoğan’ın Baskonia’da yaptığına benzer Avrupa’da EuroLeague’in iddialı bir takımında forma giydiklerini son zamanlarda görmüyoruz. Bu pencereden bakılınca adım adım gözle görülür gelişim kaydeden, oyun aklı ve pozitif karakterine tercih edilmesine sebep olacak meziyetler ekleyen Sertaç Şanlı’nın, bir Türk sporcu olarak Barcelona’da nasıl bir performans göstereceğini merak konusu.

Barcelona bir numarada Nick Calathes, Nicolas Laprovittola, Rokas Jokubaitis; iki numarada Cory Higgins, Kyle Kuric; üç numarada Alex Abrines, Sergi Martinez; dört numarada Nikolo Mirotic, Nigel Hayes, Rolands Smits; beş numarada Brandon Davis, Sertaç Şanlı, Pierre Oriola rotasyonuyla Avrupa’nın en güçlü kadrolarından birine sahip ve şampiyonluk hedefliyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler