Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EuroLeague geri sayımı (7) – CSKA Moskova, Dimitris Itoudis liderliğinde EuroLeague’in zirvesini hedefliyor

2020-2021 normal sezonu bitirdiği sıra: 2.

Medyascope’a göre sıralama tahmini: 3.

CSKA Moskova’da gelenler ve gidenler

Koç: Dimitris Itoudis

Yeni transferler: Alexey Shved (PG-SG, Khimki Moskova), Marius Grigonis (SG, Zalgiris Kaunas), Vladimir Ivlev (C, Parma Baskets Perm)

Sözleşme uzatanlar: Ivan Ukhov (PG), Iffe Lundberg (PG), Nikita Kurbanov (SF-PF), Semen Antonov (PF), Johannes Voigtman (C)

Takımdan ayrılanlar: Mike James (PG, AS Monaco), Janis Strelnieks (PG-SG, Zalgiris Kaunas), Darrun Hillard (SG, Bayern Münih), Michael Eric (C, Unicaja Malaga)

Dimitris Itoudis ile yola devam

CSKA Moskova, geçen sezon bitmeden Dimitris Itoudis ile iki yıllık sözleşme yenilemişti. Turkish Airlines EuroLeague’i 24 galibiyetle ikinci sırada tamamlayan CSKA, play-off’ta Fenerbahçe Beko’yu eledikten sonra Final Four’u dördüncü sırada tamamladı.

CSKA Moskova, Itoudis döneminde iki EuroLeague, altı Rusya ligi VTB şampiyonluğu yaşadı. 2014’ten beri CSKA Moskova’nın başında olan ve zaman zaman yüksek sesle tartışılan Yunan koç, yakın dönemde Moskova temsilcisinde en uzun süre görev yapan isim oldu ve Avrupa basketbolunda çalışması kolay gözüküp en yıpratıcı kulüplerden birinde önemli bir devamlılık ortaya koydu.

Mike James giderken Alexey Shved CSKA’ya döndü

2020-2021 sezonunu NBA’de Brooklyn Nets formasıyla tamamladıktan sonra sözleşmesi feshedilen Mike James, ligin yeni temsilcisi AS Monaco kadrosuna katılarak Avrupa’da kaldı. Ya Itoudis ya Mike James noktasına gelinen CSKA Moskova’da, ABD’li oyun kurucunun yokluğunda oluşan yetenek ve muhtemel drama eksiği dolduruldu.

2015’ten beri Khimki Moskova’da forma giyen ve artık 32 yaşına gelen Alexey Shved, tekrar yıllar önce formasını giydiği diğer Moskova temsilcisine transfer oldu. 2012’den Avrupa’ya dönene kadar NBA’de Minnesota Timberwolves, Philadelpia 76ers, Houston Rockets ve New York Knicks’te oynayan Shved, 2006-2012 yılları arasında CSKA’da kendini göstermişti.

Avrupa basketbolunun en tartışmalı isimlerinin başında gelen Rus guard, kariyerindeki ikinci EuroLeague şampiyonluğunu kazanmak istiyor. Geçen sezon maç başına 19,8 sayı, 3,7 ribaund, 7,7 asist istatistikleriyle kağıt üzerinde etkileyici bir performans ortaya koyan Shved önderliğindeki Khimki, ligi son sırada tamamlamıştı. Shved için önümüzdeki sezon tabiri caizse “günah çıkarma” sezonu olacak. 

Değişen kısa rotasyonu

Alexey Shved’in varlığının taktik ve maddi dengeler açısından tüm organizasyonu tepeden tırnağa etkileyeceği bir gerçek ancak en çok, kısa rotasyonuna etkisi olacak. CSKA Moskova’da Janis Strelnieks ve Darrun Hillard ile yollar ayrılırken, Iffe Lundberg ve Ivan Ukhov’la sözleşme uzatıldı, Marius Grigonis kadroya katıldı.

Kombo guard Strelnieks ve fizikli Hillard, oyun yönlendirme meziyetleriyle öne çıkan isimlerdi. Marius Grigonis bu görevi üstlenebilecek, bir adım öteye taşıyabilecek bir ekleme. Litvanyalı iki numara adım adım sahadaki etkisini arttırdı ve olgunluk döneminde en üst seviyede kupa için mücadele etme fırsatı yakaladı. Sahada her zaman takımın ihtiyacı olan, pozisyonun doğrusu kararları verebilen 27 yaşındaki Grigonis, geçen sezon Zalgiris Kaunas ile maç kaçırmadı ve %50 iki sayı, %45,6 üçlük yüzdesiyle 13,4 sayı, 2,1 ribaund, 3,3 asist ortalamaları tutturdu.

Sezon içinde Zielona Gora’dan CSKA Moskova kadrosuna katıldıktan sonra ilk EuroLeague tecrübesinde takıma önemli katkı sağlayan Iffe Lundberg ve geçen sezon performansını artıran bir diğer oyun kurucu Ivan Ukhov, kısa rotasyonunda sorumluluk alacak diğer isimler olacak.

Kadrodaki Daniel Hackett, Will Clyburn, Nikita Kurbanov, Nikola Milutinov omurgasını koruyan CSKA, takımdaki ikinci sezonunu geçirecek Tornike Shengelia’nın daha fazla ağırlık koymasını bekliyor. Uzun rotasyonunu Semen Antonov, Joel Bolomboy ve Johannes Voigtman’ın tamamladığı CSKA Moskova, Dimitris Itoudis – Andrey Vatutin birlikteliğinin üçüncü şampiyonluğu için mücadele edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler