Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (1 Ekim 2021): TBMM açılıyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul yağışlı, sıcaklık 15 derece. Ankara’da hava 7, Antalya’da 22, Diyarbakır’da 14, İzmir’de ise 18 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 29 bin 104 yeni vaka tespit edildi, 216 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 109 milyon 528 bin 924’e çıktı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 89 kuruş, avro kuru 10 lira 29 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.406 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 501 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 78,12 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Merkez Bankası, temmuz-eylül dönemine ilişkin banka kredileri eğilim anketini açıklayacak.

LPG’ye bu geceden itibaren geçerli olacak şekilde 71 kuruş zam kararı alındı. Pompa fiyatlarına yansıyacak zamla birlikte İstanbul, İzmir ve Ankara’da LPG’nin litresi 6 liraya dayanacak.

BOTAŞ, internet sitesinde ekim ayına ilişkin doğalgaz satış tarifesini yayımladı. Tarifeye göre konut aboneleri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan tarife değişmezken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim santralleri tarifesine yüzde 15 zam geldi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektriğin zamlanacağına dair iddiaları yalanladı. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28 Temmuz’da tatile girmesinin ardından anayasal olarak bugün açılıyor. Birleşimi TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yönetmesi ve genel kurula yönelik bir konuşma yapması bekleniyor. Şentop, ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı konuşması için kürsüye davet edecek. Erdoğan’ın konuşmasının ardından genel kurul oturumu sona erecek. Meclis, İç Tüzük gereği önümüzdeki salı gününden (5 Ekim) itibaren gündemindeki konuları ele almak üzere çalışmalarına başlayacak. Ayrıca 6 Ağustos 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanı olarak atanan Mahmut Özer TBMM Genel Kurulu’nda ant içecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), bugün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında Meclis’te toplanacak. 

Öte yandan CHP, Bolu’da bugün başlayacak ve 3 Ekim’e kadar sürecek kampa giriyor. Kampta, Millet İttifakı’nın durumu, Kürt sorunu tartışması ve HDP’nin “İttifak arayışımız yok” açıklaması konuşulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe’de MGK toplantısı düzenlendi. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, Afganistan konusunda “Uluslararası topluma insani krizlerin aşılmasında birlikte hareket etme ve sorumluluk üstlenme çağrısında bulunulmuştur” denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının uygulanması için verilen sürenin dolduğunu hatırlatarak tüm HDP siyasetçilerin serbest bırakılmasını istedi.

Artvin’de, Kemalpaşa İlçesi Kaymakamı Mehmet Faruk Saygın’ın, Çok Programlı Anadolu Lisesi’ni ziyareti sırasında girdiği sınıfta “Hoş geldiniz” diyerek elini uzatan öğretmeni “Haddini bil, sınıftan çık dışarıya bekle” diyerek kovduğu iddia edildi. Kaymakam, iddialara ilişkin açıklama yapmazken, Valilik inceleme başlatıldığını duyurdu. Olayı kınayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise İçişleri Bakanlığı’nın kaymakam hakkında soruşturma başlattığını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 1.000 adet yeni taksi teklifi, dünkü (30 Eylül) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında dokuzuncu kez gündeme getirildi ve Bakanlık ve esnaf odası temsilcilerinin oylarıyla dokuzuncu kez reddedildi. 

Şimdi de sporun gündemine göz atalım.

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi’nde deplasmanda Olimpik Marsilya’yla 0-0 berabere kaldı. Dört puana ulaşan sarı – kırmızılılar, Fransa’dan E Grubu lideri olarak dönüyor.

UEFA Avrupa Ligi D Grubu ikinci maçında Fenerbahçe, Yunanistan ekibi Olympiakos’la karşılaştı. Fenerbahçe, rakibine 3-0 yenildi.

Avrupa Ligi’nin son şampiyonu Anadolu Efes, EuroLeague 2021-2022 sezonu ilk maçında konuk olduğu İspanya temsilcisi Real Madrid’e 82-69 yenildi.

Olimpiyat şampiyonu milli sporcu Mete Gazoz, katıldığı 2021 Dünya Okçuluk Kupası Finalleri’nde üçüncülük elde etti.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

İngiltere’de bir polis, mart ayında pazarlama yöneticisi Sarah Everard’ı Londra’da bir sokakta eve yürürken kaçırıp ardından tecavüz edip öldürdüğü için müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika’nın 54 ülkesinden yalnızca 15’nin, nüfuslarının yüzde 10’unu koronavirüse karşı tam aşıladığını açıkladı. DSÖ, Afrika kıtasında birçok sağlık çalışanının risk altında olduğunu belirtti.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012’de kaybettiği cumhurbaşkanlığı seçiminde yasadışı finansman sağladığı gerekçesiyle bir yıl ev hapsine çarptırıldı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.