Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (21 Ekim 2021): MB faiz kararını açıklayacak

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava az bulutlu, sıcaklık 10 derece. İzmir’de hava 15, Antalya’da 17, Ankara’da 5, Diyarbakır’da ise 10 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 29 bin 760 yeni vaka tespit edildi, 214 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 114 milyon 640 bin 88’e çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü (20 Ekim) Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklamada bulundu. Vakaların yarısını 30 yaş altındaki vatandaşların oluşturduğunu belirten Fahrettin Koca, 65 yaş üzeri kişiler için grip aşılarının tanımlanmaya başladığını aktarırken okulların kapanmasının söz konusu olmadığını dile getirdi.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 24 kuruş, euro kuru 10 lira 79 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.432 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 531 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 85,69 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu Toplantısı’nda faiz kararını açıklayacak.

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini kamuoyuyla paylaşacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı tüketici güven endeksini, yılın ikinci çeyreğine ilişkin hanehalkı yurtiçi turizm istatistiklerini açıklayacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2022 bütçesi ile ilgili sunum yaptı. Oktay, “Para ve maliye politikalarımızı arz yönlü yapısal politikalarımızla, verimlilik artışıyla destekleyerek, enflasyonu tek haneye indirmeye kararlıyız” dedi.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

TBMM Genel Kurulu’nda, Kooperatifler Kanunu görüşmelerine devam edilecek.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bugün İzmir’de.

Lise öğrencisi 17 yaşındaki Gamze Açar’ın iş görüşmesi için gittiği Kızılcahamam’daki termal otelin beşinci katından düşerek hayatını kaybetmesine ilişkin davanın ikinci duruşması Ankara Sincan Batı Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün 14:30’da görülecek.

Çilem Doğan’ın Yargıtay’daki davası bugün görülecek. Adana’da yaşayan Doğan 8 Temmuz 2015’te kendisine şiddet uygulayan ve seks işçiliği yapmaya zorlayan kocası Hasan Karabulut’u, yatak odalarında kocasının silahıyla öldürmüş, ardından polise teslim olmuştu. Tutuklanan Çilem Doğan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme Doğan’ı, 20 Haziran 2016’da 50 bin TL kefaletle tahliye etmişti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Birleşmiş Milletler’in Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde düzenlediği harekât ve misyonlara katılımına ilişkin verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasıyla ilgili Meclis kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu CHP Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan iki lider, güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerinde yürütülen çalışmaları ele aldıklarını, teknik heyetler arasında yapılan görüşmelerin süreceğini ve yıl sonundan önce kamuoyuna bir açıklamada bulunulacağını söyledi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Akşener son günlerde Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) hakkında ortaya çıkan yolsuzluk ve torpille kamuya insan yerleştirme belgeleri hakkında konuştu. Akşener, “Kamuda işe girmek için, AK Partili amca, teyze, dayı ve kayınçolar üzerinden giden, gayri ahlaki torpil mekanizmaları çalışmaya başlıyor. Nitekim, TÜGVA gibi, ne dolaplar çevirdiği daha yeni yeni açığa çıkmaya başlayan, vakıf görünümlü, alengirli yapılar da bu sayede güçlenmeye başlıyor” dedi. 

CHP son günlerde tartışma konusu haline gelen vakıflara kaynak aktarımlarını araştırmak üzere TBMM araştırma komisyonu kurulması için başvurdu. CHP grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan önergede, “Bu vakıflar, özellikle temel bir kamu hizmeti olan eğitim ve diğer alanlarda devlete paralel bir örgütlenme içerisindedir. Bir zamanlar FETÖ’nün yaptığına benzer bir paralel devlet kurmayı amaçladıkları anlaşılmaktadır” denildi. Önerge oyçokluğuyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin komisyon görüşmeleri öncesi TBMM’de toplantı düzenledi. Toplantıya HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın yanı sıra milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Rıdvan Turan ve Necdet İpekyüz katıldı. Vekiller toplantıdan sonra Meclis kampüsü içinde ve Meclis Başkanlığı makamının bulunduğu yol üzerinde, ellerinde dövizlerle ve slogan atarak bütçeyi protesto etti.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında üçüncü hafta heyecanı, dün (20 Ekim) oynanan karşılaşmalar ile sona erdi. Gecenin maçında Manchester United ile Atalanta, kozlarını Old Trafford’da paylaştı. Atalanta, deplasmanda Mario Pasalic ve milli futbolcumuz Merih Demiral’ın golleri ile ilk devreyi 2-0 önde kapattı. Ancak Kırmızı Şeytanlar, ikinci yarıda müthiş bir geri dönüşe imza atarak rakibini Marcus Rashford, Harry Maguire ve Cristiano Ronaldo’nun golleri ile 3-2 mağlup etmeyi başardı. Karşılaşmada fileleri sarsan Merih Demiral, UEFA Şampiyonlar Ligi kariyerindeki ilk golünü de atmış oldu. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde dün (20 Ekim) oynanan karşılaşmalarda alınan skorlar şöyle:

Barcelona 1-0 Dinamo Kiev 

Benfica 0-4 Bayern Münih 

Manchester United 3-2 Atalanta 

Young Boys 1-4 Villarreal 

Red Bull Salzburg 3-1 Wolfsburg 

Lille 0-0 Sevilla 

Chelsea 4-0 Malmö 

Zenit 0-1 Juventus 

UEFA Avrupa Ligi’nde ise üçüncü hafta bugün (21 Ekim) oynanacak karşılaşmalar ile devam edecek. Temsilcilerimiz Fenerbahçe ve Galatasaray’ı zorlu rakipler bekliyor. Fenerbahçe, saat 19.45’te Belçika temsilcisi Royal Antwerp’i konuk edecek. Galatasaray ise saat 22.00’de Rusya temsilcisi Lokomotiv Moskova ile deplasmanda kozlarını paylaşacak. Karşılaşmalar, dijital içerik platformu Exxen’den naklen yayınlanacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

NATO Savunma Bakanları’nın iki günlük toplantısı başlayacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner, sosyal medyaya sızdırılan müstehcen videolardan sonra siyaseti bırakma kararı aldı. Görüntülerinin yayınlanmasının ardından Saner’in, 30-31 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Ulusal Birlik Partisi (UBP) Kongresi’nde yeniden aday olmayacağı belirtiliyor. Başbakan Saner, 13 Ekim’de UBP, Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyonunun istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turunun üçüncü ve son durağında Nijerya’daydı. Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari ile görüşmeleri sonrası basına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “FETÖ’nün Nijerya’da sürdürdüğü yasadışı faaliyetler hakkında Nijerya makamlarıyla gerekli bilgi paylaşımlarına bulunmaya devam ediyoruz” dedi. Nijerya’daki temaslarının ardından Erdoğan’ın 17 Ekim’de başlayan Afrika turu sona erdi.

Almanya’da Türkiye kökenli politikacı Aydan Özoğuz, partisi Sosyal Demokrat Parti tarafından Federal Meclis (Bundestag) Başkanvekilliği’ne resmen aday gösterildi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 31 Ekim-12 Kasım günleri arasında İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenecek iklim zirvesine katılmayacağı bildirildi.  

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.