Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (120) – Demokrat Partili Bülent Şahinalp: “Güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinde seçim barajının makul seviyeye indirilmesi konusunda mutabıkız, genel başkanlarımıza sunacağız”

Ankara Gündemi programının bu haftaki konuğu, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomik İşler Başkanı Bülent Şahinalp oldu. Programda, altı partinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) sürdürdüğü güçlendirilmiş parlamenter görüşmeleri konuşuldu.

“Yasamanın yazımını önemli ölçüde tamamladık”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi hukukçu kurmaylarının TBMM’de sürdürdüğü güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinin dördüncü oturumu geçen günlerde tamamlandı. Görüşmelerin içeriğine dair bilgi veren Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, “Dördüncü toplantıyı yaptık. Görüşmelerde ana prensiplerde birbirine çok yakın görüşlere sahibiz. Yasamanın yazımını önemli ölçüde aldık. Önümüzdeki salı yürütmeye geçmiş olacağız” dedi. 

“Seçim barajı konusunda mutabık kaldık”

Altı partinin seçim barajı konusunda ortak karara vardıklarını belirten Şahinalp, “Yüzde 10’luk seçim barajının dünyada örneği yok. Mevcut baraj halkın iradesinin TBMM’ye yansımasında ciddi bir engel. Altı parti seçim barajının makul bir seviyeye indirilmesi konusunda mutabık kaldık. Şu an bir oran vermek doğru olmaz. Önerimizi genel başkanların önüne götüreceğiz” diye konuştu.  

“Genel başkanlarımızın aynı masa etrafında oturmasını istiyoruz”

Güçlendirilmiş parlamenter sistem metninin yılbaşından sonra kamuoyuyla paylaşmayı umduklarını belirten Şahinalp, ortak metnin iki sayfa ile sınırlı kalmasını istediklerini dile getirdi:

“Altı genel başkanın bir masa etrafında oturup, birlikte hazırladığımız ortak metni kamuoyuna duyurmalarını istiyoruz. Onlara bu öneriyi yapacağız. Hazırlanan metin uzun bile olsa kamuoyuna liderlerden tarafından deklare edilecek metnin iki sayfayı geçmemesini istiyoruz.”

“İttifak görüşmeleri yapmıyoruz”

DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin görüşmelere başlarken bir ittifak görüşmesi içinde olmak istemediklerini söyleyen Şahinalp, “Gelecek Partisi ve DEVA Partisi şu an için Millet İttifakı ya da başka bir ittifak çatısı altında yer almak istemiyor, bunu bize belirttiler. ‘İttifak konularına girmeyelim’ dediler. Biz de bunu anlayışla karşılıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler