Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Ekim 2021): Gözler kabine toplantısında

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin’de görülecek yağışlar, kuvvetli olacak. 

Marmara, Kuzey Ege ve Karadeniz’de rüzgarın kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

İstanbul’da hava parçalı bulutlu ve yağışlı, sıcaklık 10 derece. İzmir’de hava 15, Antalya’da 18, Ankara’da 6, Diyarbakır’da ise 7 derece olacak. 

Bu arada Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde sağanak nedeniyle sokaklar su altında kaldı. Bozkurt iki ay önce şiddetli yağış sonucu seller altında kalmış, 64 kişi yaşamını yitirmişti.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 24 bin 792 yeni vaka tespit edildi, 195 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 115 milyon 269 bin 672’ye çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Güne başlarken dolar kuru 9 lira 72 kuruş, euro kuru 11 lira 34 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1,479 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 561 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 86,35 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayına ilişkin iktisadi yönelim istatistikleri, reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Bugün, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kabine toplanacak. Toplantıda, iç ve dış gündeme ilişkin başlıklar ve koronavirüs salgını ele alınacak. Ama en çok merak edilen konu şüphesiz “persona non grata” tartışması. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatını bakalım Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün yerine getirecek mi?

Erdoğan’ın, dört yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 ülkenin büyükelçilerinin “istenmeyen kişi” ilan edilmesi için talimat verdiğini açıklaması Batı’nın da gündeminde. Twitter hesabından açıklamada bulunan Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Erdoğan’ın kararının Türkiye’deki “ağır otoriter eğilimin” bir işareti olduğunu belirtti. Sassoli, “Bizi korkutamazlar. Osman Kavala için özgürlük” paylaşımında bulundu. Almanya, Norveç ve Danimarka da yaptıkları açıklamalarla Ankara’ya tepki gösterdi. Işın Eliçin, konuya ilişkin emekli Büyükelçi Selim Kuneralp’i konuk aldı.

Ruşen Çakır da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 ülkenin büyükelçiliklerini “istenmeyen kişi” ilan etmesini yorumladı.

Kabine toplantısında G20 Liderler Zirvesi öncesi son durum görüşülecek. Erdoğan ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, 30-31 Ekim günlerinde Roma’da düzenlenecek toplantıda görüşecek.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün (24 Ekim) İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Etkin ve Demokratik Yerel Yönetimler için Türkiye Muhtarlar Buluşması”na katıldı. Kılıçdaroğlu burada muhtarların sorunlarına yönelik çözüm önerilerini anlattı ve partisinin yerel yönetimlerdeki üç temel ilkesini açıkladı. Kılıçdaroğlu’nu İzmir muhabirimiz Aytuğ Özçolak takip etti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün (24 Ekim) İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde partisinin dördüncü kuruluş yıldönümü kutlamalarında konuştu. Akşener, “Emin adımlarla iktidara yürüyoruz. Artık biz hazırız. Şimdi onlar düşünsün” dedi. Akşener’i İstanbul muhabirimiz İbrahim Yayan takip etti.

Ankara Şehir Hastanesi’nde çalışan doktorlar, Dr. Rümeysa Berin Şen’in kötü çalışma koşulları sebebiyle uykusuz kaldığı için trafik kazasında hayatını kaybetmesine ilişkin açıklamada bulunacak. 

Ve bitmeyen taksi tartışması… İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni taksi sistemiyle ilgili detayları paylaştı. Taksi esnafı için uygulanacak düzenlemeleri açıklayan İmamoğlu, “Maaş, sosyal yardımlar ve tüm primler dahil ortalama aylık net 6 bin 622 TL olacak, İBB taksi şoförlerine yılda iki maaş performans primi ödenecek, yılda iki defa giyim yardımı yapılacak” paylaşımında bulundu. Bu hafta UKOME toplantısı da yapılacak, bakalım bin taksi teklifi bu kez komisyondan geçebilecek mi? Hatırlatalım, daha önce dokuz kere reddedilmişti.

İşçi sendikaları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla İstanbul-Kartal Meydanı’nda dün (24 Ekim) İşçi ve Emekçi Mitingi düzenlendi. İşçiler ve emekçiler taleplerini sıraladı, yaşadıkları sorunları anlattı. Açıklamada, “Fabrikalarımızda, işyerlerimizde yan yana gelme, taban örgütlerimizi kurma zamanıdır. Bizlerin örgütsüzlüğünden faydalanan kapitalistlerin, iktidarın ve tüm kurumlarının sefil çıkarları için insanlığa dayattığı yıkımlara karşı sınıfımızın gücünü gösterme zamanıdır” denildi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım

Süper Lig’de 10. hafta, dün (24 Ekim) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Fenerbahçe, sahasında konuk ettiği Aytemiz Alanyaspor’a Emre Akbaba ve Efkan Bekiroğlu’nun golleri ile 2-1 mağlup olarak üst üste ikinci yenilgisini aldı. Sarı-lacivertlilerin maçtaki tek golünü, Serdar Dursun kaydetti. 

Süper Lig’in 10. haftası, bugün (25 Ekim) saat 20.00’de oynanacak Beşiktaş-Galatasaray derbisi ile sona erecek.

Şu ana kadar oynanan maçlarda alınan skorlar ise şöyle:

Çaykur Rizespor 2-1 Kasımpaşa

Gaziantep FK 1-1 GZT Giresunspor

İttifak Holding Konyaspor 2-0 Yukatel Kayserispor

Göztepe 0-1 Trabzonspor

VavaCars Fatih Karagümrük 1-1 Atakaş Hatayspor

Fraport TAV Antalyaspor 1-2 Medipol Başakşehir

Demir Grup Sivasspor 1-1 Adana Demirspor

Fenerbahçe 1-2 Aytemiz Alanyaspor

  • Son olarak dünya gündemine bakalım

Kolombiya’nın en çok aranan uyuşturucu baronu, takma adı Otoniel olan Dairo Antonio Úsuga, ormandaki sığınağında silahlı kuvvetler tarafından yakalandı.

Eski İçişleri Bakanı ve İtalya’nın sağcı Lig Partisi’nin başkanı Matteo Salvini, 2019’da denizde terk edilmiş göçmen ve sığınmacıları taşıyan bir insani yardım gemisinin ülkeye girişini reddetmesiyle ilgili olarak “insan kaçırma” suçlamasıyla yargılanıyor.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.