Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Milletvekili Murat Emir ile söyleşi: “Sağlık Bakanlığı’nın bütçe tercihleri beşli çeteyi zengin etmeye yönelik”

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, koronavirüs tedavisinde tarihi geçmiş Favipiravir ilaçlarının kullanıldığını açıkladı. Emir, Sağlık Bakanlığı’na ilişkin Sayıştay raporlarının taslağına da ulaşarak kamuoyuyla paylaşılmayan usulsüzlükleri anlattı. Bugünkü Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşmelerine dair de konuşan Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın bütçe ile ilgili kararlarına ilişkin, “Bütçenin ana tercihinin yurtiçindeki beşli çeteyi ve yurtdışındaki ortakları zengin etmeye yönelik olduğunu görüyoruz. Kamu-özel ortaklığı adı altında yapılan şehir hastaneleriyle özel sermaye yabancılara ve Türkiye’deki belirli müteahhit gruplarına anormal kaynak aktarımı söz konusu. Kamunun 1 liraya yapacağı hastane için özel şirkete 7-8 lira ödendiğini görüyoruz, büyük bir soygun düzeni söz konusu” diye konuştu.

“Favipiravir ısrarının sebeplerinden biri Medipol’ün ilacı getiren firmalardan olması”

Favipiravir’in koronavirüs tedavisinde etkin olduğuna dair hiçbir sonuç çıkmadığını hatırlatan Emir, “Favipiravir’i bu şekilde yaygın kullanan başka dünya ülkesi yok. Herkese peşin peşin 40 tablet Favipiravir’i hiçbir ülke içirmedi, bir tek Türkiye içirdi” dedi. İlacın antiviral olması sebebiyle dünyada da bir süre kullanıldığını fakat yapılan araştırmalar sonucu etkisiz oldu anlaşılınca bırakıldığını söyleyen Emir, Türkiye’de bir buçuk yıl boyunca kullanılmış olmasının sebeplerine ilişkin şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı bir hata daha yapmıştı, sıtma ilacı kullandırmıştı. Sağlık Bakanlığı Klorokin ve Favipiravir’i ısrarla vatandaşlarımızı içirmeye devam ediyor. Bunun iki sebebi var birincisi özellikle Medipol’ün Favipiravir getiren firmalardan biri olduğunu belgelerle ispatlamıştık. Burada bir maddi kazanç elde edildi, milyonlarca doz ilaç içirildi milyonlarca dolar para harcandı, oradaki zincir bozulmasın diye yapılmış olabilir.

“Sağlık Bakanlığı ‘Bu ilaçları bir buçuk yıl boyunca boşu boşuna verdik’ demeli”

Sağlık Bakanlığı’nın ‘İnsanlara bu ilaçları bir buçuk yıl boyunca boşu boşuna verdik’ diye açıklamada bulunması gerektiğini söyleyen Emir, “‘Devletiniz kapınıza geliyor ve size ilaç veriyor’ tiyatrosu bozulmasın diye bugün hala bunun arkasında duruyorlar, oysa Bilim Kurulu’nu dinleyen bir anlayış olsaydı bilimsel veriler desteklemediği anda vazgeçmeleri gerekirdi” diye konuştu. Yan etki takibinin bilimsel kriterleri olduğunu hatırlatan Emir, Sağlık Bakanlığı’nın dünkü açıklamasında geçen “Söz konusu ilacın öncelikle önemli bir yan etkisinin olmadığı açıkça ortaya konmuştur” ifadesinin de hangi bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıktığının bakanlık tarafından açıklanması gerektiğine dikkat çekti.

“Hastalar CİMER’e şikayet yağdırmış ancak bakanlık müteahhitleri kayırmış”

Sayıştay’ın sansürlediği Sağlık Bakanlığı Denetim Raporu’nda şehir hastaneleri ile ilgili çarpıcı tespitlere yer verildiği ortaya çıktı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in ulaştığı rapora göre müteahhitler, bakanlığın kendilerine 90 günlük ek süreler vermesine karşın önemli ameliyatlarda kullanılan tıbbi cihazları zamanında teslim etmedi. Bu nedenle göz ve üroloji ameliyatları ile cildiye tedavilerinde hastalara ileri tarihli randevular verilirken bu konuda CİMER’e çok sayıda şikayet iletildi. Raporu değerlendiren Emir, “Sağlık Bakanlığı, hastaların tedaviye erişim hakkını engelleme pahasına, müteahhitleri yine kayırmışdedi ve  Sağlık Bakanlığı’nın müteahhitleri kayırmak uğruna hastaları mağdur ettiğini ve bu mağduriyetin hem CİMER ile SABİM şikayetlerine hem de sansürlenen Sayıştay raporuna yansıdığına dikkat çekti.

Ne olmuştu?

Türkiye’de koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir isimli ilaçların son kullanma tarihlerinin geçtiği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından koronavirüs tedavisinde kullanılacak ilaçlar listesinden de çıkarılan bu ilacın kullanımı konusunda Türk Tabipleri Birliği de “İlacın etkinliği yok” açıklamasında bulunmuş ve ilacın koronavirüs tedavisinde işe yaramadığı söylenerek kullanılmaması gerektiği söylenmişti.

Sağlık Bakanlığı tarafından dün yayımlanan açıklamada “Söz konusu ilacın öncelikle önemli bir yan etkisinin olmadığı açıkça ortaya konmuştur” ifadesi kullanırken bir yandan da “Kullanılan hasta gruplarındaki gerçek yaşam verileri değerlendirildiğinde etkinliği ile ilgili çıkan sonuçlara göre, daha önce belirtilen kullanımın da kaldırılarak bundan sonraki süreçte kullanım endikasyonuna kişinin hekimi, hastanın klinik durumuna göre karar verebilecektir” denildi. Açıklamada Türkiye’de kullanılması planlanan “Molnupiravir” etken maddeli ilaca ilişkin şu ifadeler kullanılmıştı: “İlaca erişim için gerekli girişimler yapılmıştır. Ülkemizde ilacın üretilmesi için gerekli tedbirler alınmıştır. Molnupiravir ilacının tedavi rehberine eklenmesine karar verilmiştir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.