Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hendek davasının altıncı duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı, salonda gerginlik yaşandı, aileler fenalık geçirdi

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz 2020’de meydana gelen ve yedi işçinin yaşamını yitirdiği, 127 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili davanın altıncı duruşması Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmada savcı mütalaasını açıkladı. Tüm sanıkların, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçlamasıyla cezalandırılmasını talep eden savcı, sanıklar Hasan Ali Velioğlu ve Yaşar Coşkun’un tutukluluğunun devamını istedi. Mahkeme, fabrika sahibi Yaşar Coşkun ve fabrika müdürü Hasan Ali Velioğlu’nun tutukluluklarının devamına karar verdi. Gelecek duruşma 31 Ocak 2022’de yapılacak.

“İşçiye ölümü razı gören kanlı zihniyetlerine düşmanız”

Duruşma öncesi aileler adliye önünde açıklama yaptı. Yaşamını yitiren işçilerden Halis Yılmaz‘ın kardeşi Merve Nur Yılmaz, “Bizler kaybettiğimiz yakınlarımızın haklarını aradığımız için patron düşmanı, sermaye düşmanı, şovmen, provokatör ilan edildik. Ama bizler ne onlara ne de sermayelerine düşmanız. Biz onların işçiye ölümü razı gören kanlı zihniyetlerine düşmanız. Bu saatten sonra hakarete, tehdide maruz kalsak da bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Sanık avukatlarının talepleri reddedildi

Duruşma yoklama ile başladı. Tutuklu sanıklar fabrika müdürü Hasan Ali Velioğlu ve fabrika sahibi Yaşar Coşkun duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Sanık Coşkun’un avukatı Abdullah Tekneci, “Geçen duruşma kurduğunuz karar üzerine bilirkişi heyeti dosyaya rapor sundu. Raporda çelişkiler var. Yazılı savunma için süre istiyoruz” dedi. Sanık Velioğlu’nun avukatı Aydın Günaydın da “Yeni keşif ve bilirkişi incelemesi talep ediyoruz” diye konuştu. Sanık Coşkun’un avukatı Asena Aslan Burak ise sabotaj iddiasını yineledi Önceki duruşmalarda MİT ve emniyet, sabotaj olmadığına dair mahkemeye rapor göndermişti. Sanık avukatlarının savunma için ek süre, yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi talepleri dosyada değişen delil bulunmadığı gerekçesiyle reddetti.

Tüm sanıklara 22,5 yıla kadar hapis istemi

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, yedi sanığın “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan iki yıl sekizer aydan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, sanıklardan fabrika sahibi Yaşar Coşkun ile fabrika müdürü Hasan Ali Velioğlu’nun tutukluluğunun devamını istedi.

Sanık avukatını sözleri gerginliğe neden oldu duruşmaya ara verildi

Sanık Yaşar Coşkun’un avukatı Abdullah Tekneci’nin mağdur aileler ve avukatlarına yönelik sözlerinin ardından gerginlik yaşandı. Mahkeme salonuna takviye çevik kuvvet ekipleri girdi. Duruşmaya ara verildi.

Patlamada kardeşini kaybeden Hatun Göktepe, sanık avukatlarının sataşması üzerine fenalaştı. Avukatlar tarafından dışarı çıkarılan Göktepe’ye sağlık ekipleri müdahale etti.

Mahkeme, daha sonra ara kararını açıkladı. Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu’nun tutukluğunun devamına karar verildi. Gelecek duruşma 31 Ocak  2022’de yapılacak

Son nefesimi adliye kapısında da versem bu işin peşini bırakmayacağım”

Aileler ve avukatlar duruşma çıkışı açıklama yaptı. Patlamada hayatını kaybeden Sabahattin Tepeçınar’ın kardeşi Hatun Göktepe, “Son nefesimi şu adliye kapısında da versem bu işin peşini bırakmayacağım. 17 aydır kardeşimi göremiyorum, mezarına gidemiyorum” dedi.

“26 yaşındaki çocuğa kaç para değer biçiyorsunuz?”

Patlamada oğlu Halis Yılmaz‘ı kaybeden Muammer Yılmaz ise şöyle konuştu:, “İçeride tazminat konuşuyorlar. 26 yaşındaki çocuğa kaç para değer biçiyorsunuz? İktidara yakınlar diye bunlar korunacaksa, hiç kimse kusura bakmasın önce benim sesimi kesmeleri lazım. Hâkim ve savcılara sesleniyorum: Hür iradenizle karar verin. Benim evimde iki tane canlı cenaze var. Evde kadın yemek yapmıyor. Üç beş kodaman daha fazla para kazansın, birileri yerlerini sağlama alsın diye ben ailemi feda edemem. Kim varsa arklarında hodri meydan.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.